logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százharminc év után találták meg az eltűnt hajót

| Szerző: hirado.hu
A több, mint 50 méter hosszú Atlanta elnevezésű hajó, 1891. május 4-én egy viharban süllyedt el.
Az egykor örökre elveszettnek hitt Atlanta hajó 130 éves roncsaira bukkantak az Észak Amerikában található Felső-tó fenekén – írj a CNN.
A Felső-tó a legnagyobb az észak-amerikai Nagy-tavakat alkotó öt tó közül, a világ legnagyobb területű édesvizű tava, víztérfogatát tekintve pedig a harmadik legnagyobb.

1891 május 4-én, az értékes szén rakománnyal megrakott hajó a kijelölt útján haladt, amikor hatalmas vihar csapott le, amely az Atlanta legénységét a hajó elhagyására kényszerítette, az 50 méteres hajó pedig a tó fenekére süllyedt.
A héttagú legénység egy mentőcsónakba szállt, majd órákon át evezett, amíg el nem ért a Crisp Point életmentő állomásra, azonban a csónak út közben felborult és a legénység mindössze két tagja jutott ki biztonságosan a partra.

Ezidáig senki nem tudta, pontosan hol van a roncs

Március elején a Great Lakes Shipwreck Historical Society (GLSHS) által közzétett közleményből kiderült, hogy közel kétszáz méter mélyen 130 év után megtalálták az elsüllyedt hajót, a Michigan állambeli Deer Park közelében.
A kutatás tavaly kezdődött, amikor a GLSHS munkatársai több, mint 4000 kilométernyi területet térképeztek fel a Felső-tónál egy speciális műszer segítségével.
A közlemény szerint, a roncsról szóló részletes beszámolók a túlélők tanúvallomásaiból származnak, amelyeket az amerikai életmentő szolgálat rögzített.
A túlélők elmondása szerint mindhárom árboc letört a vihar során, és a most készült képek alátámasztják ezeket az állításokat. Az Atlanta névtáblája azonban sértetlen maradt. Bruce Lynn, a GLSHS ügyvezető igazgatója szerint a Nagy-tavak közül a Felső-tónak a leghidegebb a hőmérséklete, ezért találhatták meg ilyen jó állapotban a hajót.
Egyelőre még nincs pontos információ arról, hogy mi lesz a hajó sorsa.

Ajánljuk még