logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ENSZ: Már másfél millió ember menekült el Ukrajnából

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte vasárnap, hogy immár másfél millió ember menekült el Ukrajnából az Oroszország indította háború elől. Szombaton és vasárnap folytatódtak az orosz támadások az ország legkülönbözőbb helyein a hírügynökségek jelentése szerint.

Percről percre közvetítésünket ide kattintva olvashatja az ukrán válságról

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója megerősítette vasárnap azt az információt, hogy Ukrajnában több egészségügyi intézményt is támadás ért, és ezekben sokan életüket vesztették, illetve megsebesültek. Mint közleményében írta, ez sérti a nemzetközi humanitárius jogot és az orvosi semlegességet. A közleményben nem volt nevesítve Oroszország mint támadó – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

Az északkelet-ukrajnai Szumi és Lebedin városokat továbbra is támadta szombaton az orosz hadsereg – közölte vasárnap Dmitro Zsivitszkij szumi közigazgatási vezető. Orosz harci gépek leromboltak egy hőerőművet, egy élelmiszer- és egy építőanyag-raktárt, valamint egy parkolóházat.

A Kijev és Harkiv közötti Ohtirka városban szombaton becsapódott egy orosz rakéta, hét ukrán katona meghalt. Ohtirkában és több más környéki városban is megszűnt a távfűtés, az áram- és a vízszolgáltatás – közölte Zsivitszkij a dpa hírügynökség szerint, amely hozzátette, hogy ezeket az információkat más forrásból nem tudta ellenőrizni.

Az ostromlott dél-ukrajnai Mariupolból várhatóan vasárnap délben ki tudják menekíteni a civileket, mert sikerült megállapodni az orosz hadsereggel, hogy a várostól Zaporozzsjiáig létrejöhet egy humanitárius folyosó. Ez egy háromórás út lesz a menekülő civileknek, amely alatt tűzszünet lesz ott érvényben – közölte a város vezetése.

Mariupolban mintegy 400 ezer civil rekedt az orosz katonai gyűrűben. Az evakuálás már szombaton megtörténhetett volna, de az akkorra meghirdetett tűzszünetet egyik fél sem tartotta be teljesen.

Az orosz hadsereg nagy hatótávolságú precíziós rakétákkal csapást mért vasárnap reggel a sztarokosztiantinivi katonai légitámaszpontra, és használhatatlanná tette azt – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság oroszbarát szakadárjai közölték vasárnap, hogy az ukrán hadsereg tüzérsége az utóbbi 24 órában nyolc sorozatban támadta a terület négy települését. Legkevesebb két civil megsebesült, és megrongálódott 23 ház, egy gázvezeték és egy nagyfeszültségű távvezeték. Erről a TASZSZ orosz hírügynökség számolt be a szakadár terület vezetőinek közlése alapján. A dpa ezeket sem tudta ellenőrizni más forrásból.

Az Oroszországgal tárgyaló ukrán küldöttség vezetője azt mondta vasárnap az újabb forduló előtt: remélhetőleg még aznap megnyitható egy humanitárius folyosó Harkivban, hogy a civilek elhagyhassák a várost.

Ajánljuk még