logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Moldova több segítséget kér Washingtontól a befogadott menekültek ellátására

Natalia Gavrilita moldovai kormányfő több segítséget kért Washingtontól az ukrajnai háború elől menekülő, befogadott emberek ellátására, amikor vasárnap fogadta Antony Blinken amerikai külügyminisztert.

Vasárnapig 230 ezer ember lépett be Ukrajnából Moldovába, közülük 120 ezer maradt itt, és ez nagyon sok a 2,6 millió lakosú országnak, Európa egyik legszegényebbjének – mondta a miniszterelnök Blinkennek, aki Lengyelországból érkezett Chisinauba. Mindenki, aki tud, segít a menekültek ellátásában, elszállásolásában, de külső segítségre is szükség van, méghozzá sürgősen – tette hozzá Gavrilita.

Blinken dicsérte Moldovát és lakóit a menekülteknek nyújtott nagylelkű segítségéért, vendégszeretetéért, és kijelentette, hogy Chisinau számíthat az Egyesült Államok támogatására.

Az amerikai külügyminiszter még Lengyelországban jelentette be, hogy a Fehér Ház 2,75 milliárd eurós (9,5 ezer milliárd forint) humanitárius segélyt kért a Kongresszustól az Ukrajnából elmenekülők, valamint az őket befogadó országok számára.

Vasárnapig már több mint 1,5 millió ember menekült el Ukrajnából, a legtöbben, csaknem egymillióan Lengyelországba mentek.

Blinken közölte a moldovai fővárosban: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek oda szállításáról arra az esetre, ha Varsó úgy döntene, hogy Ukrajnának ad át gépeket. Hozzátette, hogy Washington Kijevvel is tárgyal szükségleteiről, és hogy az ügyben határidőkről még nem tud beszélni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban kért a nyugati országoktól fegyvereket, köztük harci gépeket, méghozzá szovjet, illetve orosz gyártmányúakat, mert ezeket az ukrán pilóták tudják vezetni.

Blinken a balti országokba utazik tovább Moldovából.

Ajánljuk még