logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ellentmondásos hírek: megkezdődhet a polgári lakosság evakuálása Mariupolból

| Szerző: hirado.hu, MTI
Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek az ukrajnai Mariupol város kiürítéséről. A polgármesteri hivatal szombaton bejelentette, hogy késő délelőtt megkezdődik a civilek evakuálása az orosz és oroszbarát erők által körülzárt, az Azovi-tenger partján fekvő, stratégiai fontosságú kikötővárosból. Humanitárius folyosó nyílik Volnovahán is, Mariupol vezetői több napos evakuálásra számítanak – erről szóltak a hírek a reggeli órákban, ám később a városi tanács azt közölte, az oroszok nem tartják be a tűzszünetet.

Az ukrajnai Mariupol város polgármesteri hivatala szombaton bejelentette, hogy késő délelőtt megkezdődik a civilek evakuálása. Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont Mariupolnál és Volnovahánál – erősítette meg az Interfax orosz hírügynökség is az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor

beszüntetik a harcokat, hogy a délkelet-ukrajnai Mariupol és az ugyancsak Donyeck megyében található, mintegy húszezres Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség Moszkvára hivatkozva arról tudósított, hogy a mariupoli korridor moszkvai idő szerint déli 12 és délután öt óra között áll nyitva.

Erre menekülhetnek a civilek

Humanitárius „zöld” folyosónak a

Mariupol – Nikolszkoje – Rozovka – Pologi – Orehov – Zaporizzsja útvonalat választották

– teszi hozzá az unian.net.

Az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat Azov zászlóaljának tagjai civileket tanítanak lőni a délkelet-ukrajnai Mariupol városban tartott alapkiképzésen 2022. február 13-án. Nem erre készültek (Fotó:  MTI/AP/Vadim Ghirda)

Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko nem sokkal korábban már sürgette a humanitárius folyosó kialakítását, és Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben azt közölte, hogy a város elszánt támadásokat kénytelen kiállni.

“Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba” – tette hozzá Mariupol első embere.

A humanitárius folyosók létesítéséről az ukrán és az orosz fél az ukrán-fehérorosz, majd a lengyel-fehérorosz határ közelében nemrég tartott tárgyalásokon egyezett meg. Korábban Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a korridorokat “a legfontosabb kérdésnek” nevezte,

A várost elhagyó sofőröket mindeközben arra kérik, hogy amennyire csak lehet, járuljanak hozzá a civil lakosság evakuálásához –

vigyenek magukkal embereket, töltsék meg velük a járműveket,

amennyire csak lehet.

Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban 2022. február 24-én. (Fotó: MTI/AP/Szergej Gric)

 

A humanitárius folyosó útvonaláról letérni szigorúan tilos

– idézi az unian.net az evakuálással kapcsolatban kiadott tájékoztatókat.

Többnapos műveletre készülnek

Oroszország korábban szombaton közölte, hogy csapatai, amelyek bekerítették Ukrajna déli részén található Azovi-tengeri kikötővárost, abbahagyják a tüzelést, és átengedik a civileket – közli a Guardian.

A civilek Zaporizzzsja városa felé haladhatnak majd, és használhatják a speciálisan kialakított buszjáratokat vagy saját autóikat – idézi a brit lap a városi tanácsot. Összességében több napos evakuálási szakasz lesz, hogy mindenki távozhasson – írja az unian.net a város vezetőire hivatkozva.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt is bejelentette: Oroszország folytatja “széleskörű hadműveleteit” Ukrajnában.

Bizonytatan helyzet, tárgyalás az oroszokkal

Az ukrán kormány közölte, hogy a tervek szerint körülbelül 200 ezer embert evakuálnak Mariupolból és 15 ezret Volnovakhából, és a Vöröskereszt a tűzszünet garanciája. Mindeközben viszont

Mariupol városi tanácsa azt állította, hogy az orosz erők nem tartják be a megállapodás szerinti tűzszünetet

a civilek evakuálására tervezett útvonal teljes hosszában – írja a Reuters.

„Tárgyalásokat folytatunk az orosz féllel a tűzszünet megerősítéséről a teljes evakuálási útvonalon” – áll a közleményben.

Címlapfotó: Sportközpontból kialakított óvóhelyen várakozó emberek a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Ajánljuk még