logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrán válság: Tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművénél

| Szerző: MTI, hirado.hu
Tűz ütött ki péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműnél az orosz csapatok támadását követően – közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere.

A közvetlen veszélyt azóta elhárították – erről bővebben ide kattintva olvashat


Tűz ütött ki Európa legnagyobb, Zaporizzsjában található atomerőművében – jelenették be az erőmű dolgozói és a közeli Enerhodar város polgármestere.

Európa legnagyobb atomerőművének épületeit és egységeit érő folyamatos ellenséges ágyúzás következtében kigyulladt a zaporizzsjai atomerőmű” – közölte Dmitro Orlov enerhodari polgármester Telegram-csatornáján, a világ biztonságát fenyegető veszélyre hivatkozva. Részleteket nem árult el, írja a Reuters.

A Guardian hozzáfűzi: Orlov rövid videoüzenetet rögzített, amelyet most több helyi ukrán portál is megosztott. A felvételen arra szólítja fel az orosz csapatokat, hogy azonnal hagyják abba az erőmű lövését.


A tisztviselő korábban azt mondta, hogy az ukrán erők a város külterületén orosz csapatokkal harcolnak, és arról számolt be, hogy egy orosz katonai oszlop tart az atomerőmű felé. Hangos lövések és rakétatűz hallatszott csütörtök késő este.

Az erőmű egyik alkalmazottja által közzétett Telegram-üzenet szerint orosz csapatok lőtték az atomlétesítményt.


Figyelem! Az Orosz Föderáció felszerelései tüzelnek a zaporizzsjai atomerőműre. Reális nukleáris veszély fenyeget Európa legnagyobb atomerőművénél. Tűzszünetet követelünk a zaporizzsjai atomerőműnél lévő nehézgépek miatt!” – fogalmazott.

Helyi idő szerint hajnali fél háromkor az alkalmazott hozzátette, hogy a tűzoltók nem tudtak eljutni a tűz helyszínére.Az UNIAN és a Hromadske ukrán hírügynökségek is arról számoltak be, hogy tűz ütött ki az atomerőműben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Twitter-bejegyzésében közölte, hogy „tudomása van a zaporizzsjai atomerőműnél történt lövöldözésről szóló jelentésekről”, és kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal.

Szakértő: felrobbanhat az atomerőmű magja is

A zaporizzsjai atomerőműben keletkezett tűzről a The Guardian munkatársa Mariana Budjerynnel, a Harvard Egyetem Belfer Központjának ukrán szakértőjével beszélt, aki az egyetem egyik atomenergiai projekt-szakértője.

Ha azt mondjuk, hogy egy reaktorépületet ért találat, az nem mond sokat” – így a szakértő, hozzátéve: a rendszer legsebezhetőbb része az áram- és vízellátás.

Ha az áramellátás megszűnik, a tartalék generátorok beindulnak, de ha azok nem indulnak be, vagy például a dízelüzemanyaguk kigyullad, akkor a szivattyúk nem tudnak hideg vizet pumpálni a reaktorba és a kiégett fűtőelemeket tartalmazó medencékbe. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy a nukleáris reakciót mérsékelten tartsák. Ellenkező esetben a víz kiforr, a mag kritikus állapotba kerül és felrobban – jelentette ki Budjeryn.

Hozzátette: ha a mag felrobban, remélhetőleg a magzáró kamra felfogja a sugárzást a környezetbe jutástól. Az elszigetelő kamrákat úgy tervezték, hogy ellenálljanak bizonyos szintű behatásoknak, még a bombázásnak is. De persze nem tudjuk, hogyan bírják majd a bombázás ilyen intenzitását, tette hozzá.

A kiégett fűtőelemeket tároló medencék szintén kritikus állapotba kerülhetnek, ha a hűtőrendszer meghibásodik. A kiégett fűtőelemeket pedig nem fedik szilárd betonból készült zárókamrák – fogalmazott a szakértő, emlékezetve: a fukusima baleset során megtudtuk, hogy a kiégett fűtőelemeket tároló medencék mennyire sérülékenyek.

„Tíz Csenobillal érhet fel” – Kijev tűzszünetre szólít Zaporizzsjánál

Az orosz hadsereg minden oldalról tüzel a zaporizzsjai atomerőműre, Európa legnagyobb atomerőművére” – idézte a Le Monde Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitter-üzenetét.

A tűz már kitört. Ha felrobban, tízszer nagyobb lesz, mint Csernobil! Az oroszoknak azonnal le kell állítaniuk a támadást, odaengedélyezni a tűzoltókat, és biztonságos zónát kell létrehozniuk!” – tette hozzá a politikus.

Európát ébreszti Zelenszkij

Ébredésre buzdította Európát az ukrán elnök azt követően, hogy támadás érte a zaporozsjei atomerőművet – írja a telegraf.com.ua.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta a világ figyelmét arra, hogy az oroszok továbbra is ágyúzzák az atomerőművet, s erről videóüzenetet küldött csatornáján.

Európának most kellene felébrednie. Európa legnagyobb nukleáris erőműve ég

– mutatott rá.

Elmondása szerint a tüzelő orosz tankok hőkamerával vannak felszerelve, ezért a betolakodók tudják, hová lőnek, és szerinte készültek erre.

Zelenszkij arra buzdította a világot, hogy emlékezzen a csernobili atomerőműben történtekre, és sürgette, hogy akadályozzák meg a katasztrófa megismétlődését.

Oroszországon kívül egyetlen állam sem lőtt nukleáris egységekre. Történelmünkben, az emberiség történetében ez az első alkalom” – mondta Zelenszkij, aki nukleáris terrorról beszélt.

Arra figyelmeztetett:

ez Európa evakuálása.

Az elnök kijelentette, hogy nem tudja, hogy bekövetkezik-e a robbanás vagy sem. Sürgette, hogy a politikusok akadályozzák meg az újabb globális katasztrófát.

Amint arról korábban beszámoltunk, a helyszínre érkező tűzoltók a zajló harcok miatt nem tudtak a tüzet megközelíteni – teszi hozzá a Telegraf.

Ajánljuk még