logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„A legrosszabb még hátravan Ukrajnában” – Az orosz csapatok továbbnyomulnak nyugat felé

Ukrajna-szerte heves harcok folynak, kilencedik napja tart a háború. Hírügynökségi jelentések szerint az orosz csapatok továbbnyomulnak nyugat felé. Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a Zaporizzsjai atomerőmű felett. Az objektumban tűz ütött ki, amit már eloltottak. A francia elnök, Emmanuel Macron telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A tárgyalás után Macron azt mondta: a neheze még hátravan. Vlagyimir Putyin pedig azt hangsúlyozta: továbbra is Ukrajna lefegyverezésére és semlegességére törekszik azért, hogy az ország területéről ne érhesse fenyegetés Oroszországot – közölte az M1 Híradója.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról.

Rakéták szelték át az eget péntek hajnalban a délkelet-ukrajnai Enerhodarban. A támadást követően a város melletti zaporizzsjai atomerőmű ötszintes oktatási és kiképzőközpontjának felső három szintje lángra kapott. A tüzet szerencsére rövid időn belül sikerült eloltani, az alapvető fontosságú berendezések nem sérültek meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az eset hírére videóban üzent a világ népeinek. Úgy fogalmazott, Oroszország ezzel a tettével egész Európa biztonságát veszélyezteti.

Európának fel kell eszmélnie! A legnagyobb európai atomerőmű kapott lángra. Az orosz tankokat hőkamerákkal szerelték fel, vagyis tudták, hogy mire lőnek” – nyilatkozta az ukrán elnök.

Az ukrán tájékoztatás szerint senki sem sérült meg.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség arról tájékoztatott, hogy a területen nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke. Az ukrán hatóságok az eset után nem sokkal arról számoltak be, hogy az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést az erőmű felett.

Az Azovi-tenger partján lévő Mariupolban az ukrán hatóságok szerint csütörtök este tovább folytatódtak a bombázások. Arról számoltak be, hogy a legtöbb telefonos hálózat nem működik, és továbbra sincs fűtés, víz- és áramellátás. Eközben az amerikai Maxar cég műholdfelvételeinek tanúsága alapján az orosz konvoj egyre közelebb ér Kijevhez.

Ukrajna fővárosában egyre nehezebb helyzetben vannak azok, akik a maradás mellett döntöttek. Alig van olyan élelmiszerüzlet, ami még nyitva tart, és áruhiány lakult ki. „Nincs hús, nincs tojás, se tej. Semmi friss élelmiszer. Én nem hagyom el a várost. A szüleim is itt vannak” – mondta egy kijevi nő.

További felvételek láttak napvilágot Csernyihiv városából is. Az ukrán hatóságok arról számoltak be,

az oroszok rakétái már több lakóépületet és iskolát is eltaláltak, és sok civil életét vesztette a bombázásokban.

Csütörtökön lezajlott az ukrán–orosz béketárgyalások második fordulója, amelyen arról egyeztek meg, hogy humanitárius folyosókat nyitnak majd az ostromlott városokból. A pontos helyszínekről és az átmeneti tűzszünet időpontjáról azonban csak a későbbi egyeztetéseken dönthetnek, várhatóan a jövő héten.

A legrosszabb még hátravan Ukrajnában” – így vélekedett a francia elnök, miután csütörtök délután hosszasan tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyinnal. Emmanuel Macron a megbeszélésen azt mondta az orosz elnöknek: nagy hibát követ el Ukrajnában, ami – szerinte – hosszú távon sokba fog kerülni Oroszországnak.

A Kreml tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin erre reagálva – mint fogalmaznak – érvekkel alátámasztott magyarázatot adott a neonácik szerepéről az ukrán állami politikában.

Az orosz elnök leszögezte: továbbra is Ukrajna lefegyverezésére és semlegességére törekszik azért, hogy az ország területéről ne érhesse fenyegetés Oroszországot. Vlagyimir Putyin azt is világossá tette, hogy az offenzíva célkitűzéseit mindenképpen teljesíteni fogják, és a tárgyalások késleltetése csak további orosz követelésekhez vezet Kijevvel szemben.

Ajánljuk még