logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajnai háború – India katonai repülőgépekkel több mint 600 állampolgárát szállította haza

India három katonai repülőgéppel 648 állampolgárát szállította haza csütörtökön az Ukrajnával szomszédos államok repülőtereiről – számolt be az NDTV indiai állami televíziós csatorna.

Az evakuáláshoz az indiai légierő C-17 Globemaster típusú nehéz katonai szállító repülőgépeit használták. A gépek Bukarestből, Budapestről és a lengyelországi Rzeszów repülőteréről szálltak fel.

India február 26-án kezdte meg állampolgárainak kimenekítését az Ukrajnával szomszédos országokból, a művelet a Gangesz nevet kapta. A járatokat Romániából, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából szervezik, mivel az ukrán légteret lezárták. Előzőleg az indiaiakat polgári repülőgépekkel vitték haza.

Arindam Bagcsi, az indiai külügyminisztérium szóvivője szerdán egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Gangesz-művelet keretében végrehajtott repülések száma elérte a tizenötöt. A már hazaszállított indiai állampolgárok száma szerda estig összesen 3352 volt.

A külügyminisztérium becslése szerint a katonai művelet kezdete előtt mintegy 20 ezer indiai állampolgár tartózkodott Ukrajnában. Miután a kijevi indiai nagykövetség január közepén arra kérte honfitársait, hogy ideiglenesen hagyják el az országot, mintegy 17 ezren távoztak fokozatosan Ukrajnából.

A kimenekítésre az Ukrajnában zajló háború miatt van szükség. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük Kijevben is támadtak katonai és polgári célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be, majd benyújtotta európai uniós csatlakozási kérelmét. A felek számos halálos áldozatról is beszámoltak. A NATO a háború megindulása után aktiválta többnemzetiségű gyorsreagálású haderejét. Az Európai Unió és a nyugati országok fegyvereket szállítanak Ukrajnának és szankciókat hoztak Oroszország ellen.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még