logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderült, mi történt pontosan a béketárgyaláson

Az Oroszországgal folytatott tárgyalások második fordulója nem hozott áttörést, de előzetes megállapodás született humanitárius folyosók létrehozásáról – közölte csütörtökön Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a két fél között Fehéroroszországban, a lengyel határ közelében tartott tárgyalások második fordulója után.  

„A tárgyalások második fordulója véget ért. Sajnos, Ukrajna még nem számolhat be eredményekről. Csak a humanitárius folyosók megszervezésében van megoldás” – írta az ukrán küldöttségben részt vevő tanácsadó a Twitter-oldalán.

Podoljak közölte: a felek részletesen megvitatták a humanitárius kérdéseket, mivel sok város van jelenleg körülzárva. A tanácsadó aggodalmát fejezte ki az élelmiszer- és gyógyszerellátással, valamint az evakuálási lehetőségekkel kapcsolatos drámai helyzet miatt.

A Mihajlo Podoljak által később felolvasott nyilatkozat szerint Moszkva és Kijev „biztonságos folyosókat hoz létre, amelyeken a polgári személyeket evakuálhatják, a humanitárius segélyszállítmányokat pedig eljuttathatják” azokba az övezetekbe, ahol a legsúlyosabbak a harcok.

A tanácsadó szerint abban is megállapodás született, hogy a biztonságos folyosók területén tűzszünet lép életbe.
Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy a tárgyalásokon humanitárius, katonai kérdésekről és a konfliktus jövőbeli politikai rendezéséről volt szó.

„A legfontosabb kérdés, amelyet ma (csütörtökön) megoldottunk, az a harci övezetekben rekedt polgári személyek kimentése”  – mondta a küldöttségvezető, aki szerint ez jelentős eredmény.
Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza (duma) külügyi bizottságának elnöke, az orosz küldöttség tagja a Rosszija 24 orosz televízióban közölte, hogy Oroszország és Ukrajna várhatóan több tárgyalási fordulót tart majd. A harmadik fordulóra rövidesen sor kerül, szintén Fehéroroszország területén.

A csütörtöki tárgyalásokat a Breszti területen, a Belovezsszkaja Puscsa Nemzeti Parkban tartották. A hétfői első találkozó eredménytelenül ért véget.

 

Ajánljuk még