logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kivonul az európai piacról az orosz Sberbank

Kivonul az európai piacról a Sberbank – jelentette be szerdán a pénzintézet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán kora reggel közölte, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét.

A csoport leánybankjainak rendellenes pénzkiáramlással, valamint az alkalmazottak és a fiókok biztonságát fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie. Az orosz központi bank vonatkozó utasítása miatt a Sberbank nem lesz képes likviditást biztosítani európai leányvállalatainak” – áll a pénzintézet közleményében.

Az Ukrajna elleni orosz háború miatt amerikai, uniós és brit szankciók hatálya alá került állami tulajdonú bank közölte, hogy leánybankjai magas tőketartalékkal és eszközminőséggel rendelkeznek, az ügyfelek betétjeit pedig a helyi jogszabályoknak megfelelően biztosították. A Sberbank szerint eszközei elegendőek ahhoz, hogy valamennyi betétest kifizessék.

Kapcsolódó tartalom

Szerdán vált ismertté, hogy az osztrák Pénzpiaci Hatóság (FMA) az Európai Központi Bank kérésére betiltotta a Sberbank Europe AG üzleti tevékenységét. A bank számára külső könyvvizsgálót jelöltek ki.

Február 24-én az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat vezetett be számos nagy orosz bankkal szemben, köztük a Sberbankkal, a VTB-vel, a Promszvjazbankkal, a Novikombankkal, a Szovkombankkal, valamint a pénzügyi szektor más hitelintézeteivel és vállalataival szemben.

Február 28-án a Cseh Nemzeti Bank megkezdte a Sberbank csehországi leányvállalata engedélyének visszavonását. Az EKB ugyanezen a napon jelentette be a Sberbank Europe AG, valamint horvátországi és szlovéniai leányvállalat likviditási problémák miatti csődkockázatát. Az EU Egységes Bankszanálási Testülete 24 órás moratóriumot rendelt el a Sberbank Europe AG (Ausztria), Sberbank d.d. (Horvátország) és a Sberbank banka d.d. (Szlovénia) esetében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) éjjel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy

a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Az Interfax hírügynökség szerint a Sberbank Europe Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Németországban, Magyarországon, Szlovéniában és Szerbiában rendelkezik képviselettel. 2021 novemberében a Sberbank egyik leányvállalata megállapodást kötött a szerbiai MK csoporttal (AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska Banka d.d., Kranj és Agri Europe Cyprus Limited), hogy eladja közép- és kelet-európai – bosznia-hercegovinai, horvátországi, magyarországi, szerbiai és szlovéniai – leányvállalatait.

Így a Sberbanknak Ausztriában, Németországban és a Cseh Köztársaságban maradtak leányvállalatai. Február 28-án vált ismertté, hogy az AIK Bankával kötött üzletet „lezárták”.

Tőzsdei összeomlás

Miközben kedden a legnagyobb orosz bank, a Sberbank azt jelentette, hogy a tavalyi nyeresége 63,9 százalékkal nőtt, a londoni értéktőzsdén a cég részvényeit képviselő, az Egyesült Államokban kibocsátott letéti jegye (ADR) 1 centre esett. Október végén még 21,245 dolláron állt az ADR.

A Sberbank tavalyi adózott eredménye 1246 ezermilliárd rubel (1 rubel 2,9 forint) volt, ami 63,9 százalékkal haladta meg a 2020. évit.
A tőkemegtérülési mutató (ROE) 24,2 százalék, kamatbevétele 1800 ezer milliárd rubel volt.

A Sberbank tavaly 25,9 százalékkal növelte a magánszemélyeknek és 11,1 százalékkal a cégeknek nyújtott hiteleket. A lakossági hitelállomány 2021-ben 25,9 százalékkal több mint 11 ezer milliárd rubelre nőtt.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még