logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elemi erővel csapott le az ár: felsővezetékre akasztott egy quadot a hömpölygő áradat

| Szerző: hirado.hu
Esőbombának nevezte az ausztrál meteorológia azt a természeti jelenséget, amely 24 órán belül lecsap a kontinensre. Előfutára már volt a légköri jelenségnek, a megkökkentő képek bejárják a világsajtót. Az időjósok szerint úgynevezett villámárvizek és esőbombák érkeznek a légtérbe, Sydney-től egészen az állam déli partján lévő Bega városáig.

Rendkívüli fotó járta be a közösségi médiát, melyen egy felsővezetéken himbálózó quad árulkodik az ausztrál áradások elemi erejéről. A kép alapján pontosan látszik, milyen magas volt az árvíz a queenslandi Gympie-ben, ahol a Sunshine Coasttól északra, az elektromos vezetékén akadt fent a jármű.

Többtucatnyi folyó öntött ki Queensland és Új-Dél-Wales államokban. Ahol hirtelen jött az ár, ott sok lakos a háztetőre vagy más magaslati pontokra menekült. Nyolc ember halálát lelte az árvízben a hivatalos adatok szerint, de a hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma jóval nagyobb ennél.

Akadozik az áramellátás, van ahol egyáltalán nincs, és vannak olyan területek, amelyek a víz fogságában ragadtak.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat jelentése szerint a keleti parton a legrosszabb még hátra van. Ballinát (Új-Dél-Wales állam) már evakuálni kellett, miután a Richmond folyó kilépett a medréből.

A Warragamba-gát is nehezen bírja a terhelést, mely ha túlcsordul, több százezer otthon tehet lakhatatlanná. A monumentális építmény és a hozzátartozó kétmilliárd köbméteres víztározó adja a syndey-i térség édesvízellátásának 80 százalékát. A Sydney-től 170 kilométerre található tározót az 1940-es évek legvégén kezdték el építeni, de úgy tűnik, ekkora árvizekre nem számítottak.

Ajánljuk még