logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna mielőbb kapjon tagjelölti státuszt az Európai Unióba

| Szerző: hirado.hu
Szijjártó Péter rendkívüli bejelentést tett: Magyarország támogatja, hogy Ukrajna mielőbb kapjon tagjelölti státuszt az Európai Unióba.
Szijjártó Péter a videóban kifejtette: a három balti ország, továbbá Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Szlovénia elnöke azt kezdeményezte, hogy Ukrajna minél előbb kapjon tagjelölti státuszt az EU-tól, és mielőbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozásáról. A magyar emberek nem akarnak háborút, ezért Magyarország minden olyan segítséget megad Ukrajnának, amely elősegíti a békét – mondta, kiemelve:

Magyarország ezért támogatja ezt a kezdeményezést, és sürgeti a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre az indítványt.

Hozzátette: a támogatásról kedden értesítette a lengyel és a litván külügyminisztert. A miniszter az orosz-ukrán háború hatodik napján hangsúlyozta:

a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a háborús konfliktustól, és azért, hogy Magyarország “ne sodródhasson bele ebbe a háborúba”.

Magyarország azonban szolidáris Ukrajnával, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, befogadja és ellátja az Ukrajnából érkező, a háború elől menekülőket, továbbá szorgalmazza az ukránok és az oroszok között hétfőn kezdődött tárgyalásokat. “Imádkozunk, hogy ezek minél előbb folytatódjanak, és minél előbb eredményt is hozzanak” – mondta. Hozzáfűzte:

Magyarország minden olyan kezdeményezést támogat, amely békés segítséget jelent Ukrajnának, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz a halott, és annál kevesebb embernek kell elhagynia a hazáját.

Ajánljuk még