logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lengyelországba látogat a brit miniszterelnök, Morawieckivel is találkozik

Boris Johnson brit miniszterelnök kedden Lengyelországba és Észtországba látogat, előbbiben Mateusz Morawiecki kormányfő fogadja. Utazását a Downing Street tájékoztatása szerint az indokolja, hogy e két országot fokozottan érinti a jelenlegi ukrajnai válság.
Boris Johnson brit (balra) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a varsói kormányfői hivatalban 2022. február 10-én. (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

Nagy-Britannia és a két kelet-európai ország egyaránt „olyan értékeket vall, amelyek védelme most fontosabb, mint eddig bármikor, a humanitárius helyzet ugyanakkor romlik” – idézte a kormányfő nyilatkozatát a londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Johnson hozzátette: Nagy-Britannia külföldi szövetségeseivel együtt továbbra is maximális nyomást fejt ki Vlagyimir Putyin orosz elnök rezsimjére, annak érdekében, hogy Putyin érezze ukrajnai cselekedeteinek következményeit.

Boris Johnson Lengyelországban Mateusz Morawiecki kormányfővel találkozik.

A Downing Street szerint a látogatás célja a Közép-Európának nyújtott brit pénzügyi és diplomáciai támogatás megerősítése, mivel ez a térség humanitárius válság kilátásával kénytelen szembenézni.

Johnson Észtországban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral együtt az ott állomásozó brit katonai kontingens tagjaival találkozik. Tárgyal emellett Kaja Kallas észt miniszterelnökkel és Alar Karis államfővel, mindenekelőtt az európai biztonság és stabilitás kérdéseiről – közölte kedden a Downing Street szóvivője.

Nagy-Britannia nemrégiben 350 katonát vezényelt Lengyelországba, és megkezdte az Észtországban állomásozó, eredetileg 900 fős brit katonai kontingens létszámának megkétszerezését is.

Ajánljuk még