logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amerikai jelentések szerint több mint hatvan kilométeres orosz konvoj tart Kijev felé

Műholdképek tanúsága szerint egy több mint 60 kilométer hosszú orosz katonai járműoszlop tart Kijev felé – jelentették hírügynökségek. A felvételeket készítő amerikai cég közölte, hogy egy meglehetősen elnyújtott orosz katonai konvoj halad a főváros felé észak felől. Azt is elmondták, hogy ukrajnai támadásra készülő szárazföldi erőket és támadó helikoptereket is láttak műholdképeken Fehéroroszország déli részén – számolt be az M1 Híradója.

A háború pusztításának képei folyamatosan érkeznek Ukrajnából, ahol hatodik napja tart a háború. A délkelet-ukrajnai Donyeck városában, Harkovban és Kijevben is folytatódtak a bombázások. Amerikai műholdas felvételek tanúsága szerint az orosz csapatok már a főváros közelében járnak.

A hétfőn készült műholdfelvételeken egy orosz katonai konvoj látható az ukrán fővárostól, Kijevtől északra, amely mintegy 64 kilométeren húzódik, ami lényegesen hosszabb, mint a korábban jelentett 27 kilométeres szakasz – közölte egy amerikai magáncég.

A Maxar Technologies (MAXR.N) azt is elmondta, hogy további szárazföldi erők telepítése és földi támadó helikopter egységek voltak láthatóak Fehéroroszország déli részén, kevesebb mint 32 kilométerre északra az ukrán határtól.

Ahogy arról korábban a hirado.hu is beszámolt: a polgári lakosság szabadon elhagyhatja az ukrán fővárost délnyugat felé, a Vaszilkiv felé vezető autópályán – közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, aki egyúttal azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy élő pajzsként használja a civileket.

Kapcsolódó tartalom

A kijevi városi vezetés továbbra is arra szólította fel a lakosságot, hogy csakis a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonaikat. A felhívás szerint a főváros szinte minden kerületében előfordulhatnak utcai harcok.

A képre kattintva tekintheti meg a galériát.

Hétfő este újra megszólaltak a szirénák Kijevben nem sokkal a Fehéroroszország területén tartott béketárgyalások után. Az egyeztetések előtt az oroszok szabad elvonulást  ígértek a kijevi lakosoknak, és megegyeztek az ukrán féllel, hogy néhány napon belül újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét – ezt maga az államfő jelentette be, hozzátéve, hogy országa felvételét „reálisnak” tartja.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök ezt megelőzően videóüzenetben szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

„Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását” – hangoztatta az elnök.

Putyin „a hazugság birodalmának” nevezte a nyugatot

„Azért hívtam össze önöket, hogy megvitassuk a gazdasági és pénzügyi kérdéseket (…) azokra a szankciókra való tekintettel, amelyeket az úgynevezett nyugati közösség – a hazugságok birodalma – igyekszik bevezetni országunk ellen” – jelentette ki Vlagyimir Putyin egy kormánymegbeszélésen hétfőn a Kremlben. Az elnök szavairól a Russia Today orosz hírportál számolt be.

Kapcsolódó tartalom

Mindeközben az Európai Unió újabb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben. Az EU további 26 személyt vett fel szankciós listájára, köztük az orosz elnök legközelebbi bizalmasait, például a sajtótitkárát, Dmitrij Peszkovot, valamint számos újságírót, akiket az unió ukránellenes propaganda terjesztésével vádol.

A Bundesliga másodosztályában szereplő Schalke pedig felbontotta szponzori szerződését az orosz energiaipari óriáscéggel, a Gazprommal. Az UEFA még tárgyal arról, hogy a Bajnokok Ligája egyik főszponzorával szerződést bontsanak. Ez 80 millió eurós bevételkiesést jelenthet – írta a Metro.co.uk

Kapcsolódó tartalom

Törökország megtiltja a hadihajók áthaladását a Boszporuszon és a Dardanellákon

Törökország minden ország hadihajója számára megtiltja az áthaladást a Fekete-tengeren a két tengerszoroson, a Boszporuszon és a Dardanellákon – jelentette be hétfő este Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

„Értesítettük a tengerparti és más országokat, hogy ne küldjenek hadihajókat a Fekete-tengerre. (…) A montreux-i egyezmény rendelkezéseit alkalmazzuk” – közölte a miniszter az Anadolu török hivatalos hírügynökség jelentése szerint.

Az 1936-ban aláírt montreux-i egyezmény szavatolja Törökország számára a kizárólagos ellenőrzési jogot a két tengerszoros felett háború idején, de az egyik rendelkezése szerint kivételt képez, ha a hajók a bejegyzett támaszpontjukra térnek vissza.

Ajánljuk még