logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Putyin ráijesztett Scholzra: Németország jelentősen emeli a védelmi kiadásokat

| Szerző: hirado.hu
Németország modern kori történetében példátlan, 100 milliárd eurós haderőfejlesztési programot jelentett be Olaf Scholz kancellár vasárnap a Bundestagban. Ezzel a GDP (bruttó hazai termék) 2 százaléka fölé emelkedik a védelmi költségvetés Németországban. A NATO-tagállamok számára a GDP 2 százalékában megszabott védelmi költségvetést Németország évek óta vonakodott teljesíteni, az ukrajnai orosz invázió azonban megtette a hatását.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról.

Olaf Scholz német kancellár a parlamentben bejelentette, hogy a GDP 2 százaléka fölé emeli a védelmi és katonai kiadásokat Németországban. Az ország vezetői évtizedek óta nem voltak hajlandóak kiigazítani a védelmi kiadásokat, Gerhard Schröder és különösen Angela Merkel kancellár is inkább szociális programokra költött.

(Fotó: EPA/Focke Strangmann)

Oroszország ukrajnai inváziójának hatására azonban

Scholz úgy döntött, itt az ideje, hogy elindítsák a NATO-tagállamok számára előírt, a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát meghaladó haderőfejlesztési tervet.

„Fel kell tennünk magunknak a kérdést: milyen hadi potenciállal rendelkezik (Vlagyimir) Putyin Oroszországa, és milyen potenciálra van szüksége Németországnak ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a fenyegetését?” – tette fel a kérdést Scholz vasárnap a Bundestagban. „Egyértelmű a válasz: sokkal többet kell befektetni az országunk biztonságába, hogy megvédjük szabadságunkat és demokráciánkat” – tette hozzá a német ancellár.

Scholz arról is beszélt, hogy Putyin egy új orosz birodalom létrehozására törekszik, és

megkérdőjelezte, hogy Európa rendelkezik-e megfelelő eszközökkel az országok szuverenitásának megvédésére.

Putyin elnök vasárnap elrendelte az orosz nukleáris fegyverek harci készültségbe helyezését. Oroszország és Ukrajna között immár ötödik napja folynak a harcok az ukrán területekért.

Ajánljuk még