logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Magyarország a békében érdekelt

| Szerző: hirado.hu
Magyarország békét szeretne, és abban érdekelt, hogy minél előbb tárgyalóasztalhoz üljenek az egymással szembenálló felek. Budapest készen áll mindkét elnöki delegáció fogadására – mondta Szijjártó Péter. A külügyminiszter New Yorkba utazott, ahol tárgyal az ENSZ vezetőivel.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint Magyarország abban érdekelt, hogy minél előbb tárgyalóasztalhoz üljenek az egymással szembenálló felek. Korábban az esetleges tárgyalási helyszín kapcsán felmerült Varsó és Minszk is, de ezt a két helyszínt a felek nem fogadták el.

Szijjártó Péter elmondta: tegnap este felhívta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, valamint az ukrán elnöki adminisztráció vezetőjét, Andrij Jermakot. Jelezte nekik, hogy

Magyarország, Budapest készen áll mindkét elnöki delegáció fogadására. Kijelentette: „készen állunk arra, hogy biztonságos és korrekt körülmények között helyet adjunk a tárgyalásoknak annak érdekében, hogy a térségünkben minél előbb béke legyen. Mindkét tárgyalófél megköszönte a felajánlást. Egyikőjük sem utasította el.

Jelezték, hogy belső egyeztetéseket kell még folytatniuk.

„Remélem, hogy a tárgyalások minél hamarabb megkezdődnek” – mondta a magyar külügyminiszter, aki ma az ENSZ vezetőivel is tárgyal. Ennek kapcsán elmondta: megbeszélést folytat az ENSZ közgyűlésének elnökével és a főtitkár-helyettessel arról, hogy a nemzetközi szervezet milyen módon tud hozzájárulni ahhoz, hogy az oroszok és az ukránok közvetlenül tárgyaljanak egymással.

„Minél előbb kezdjék meg ezeket a tárgyalásokat annak érdekében, hogy minél előbb béke legyen Magyarország szomszédságában.”

Szijjártó Péter elmondta: ilyen helyzetben a személyes kapcsolatok kiemelten fontosak. Őszintén és nyíltan beszéltek az orosz és az ukrán partnerekkel. Elmondta nekik, hogy Magyarország a békében érdekelt.

Két kárpátaljai katona is életét vesztette a harcokban

„Azt sajnos meg tudom erősíteni, hogy két kárpátaljai halálos áldozatról tudunk. Közülük az egyik magyar származású, magyar nemzetiségű. A feleségével már felvettük a kapcsolatot és természetesen segítséget nyújtunk számára. A másik halálos áldozat kapcsán 99 százalék, hogy ukrán nemzetiségű fiatalemberről beszélünk, de itt még szeretnénk véglegesen meggyőződni arról, hogy kiről is van szó és ha módunk nyílik rá természetesen ott is felvesszük a kapcsolatot a családdal és segítséget nyújtunk ebben a helyzetben.” – mondta a miniszter.

Közölte továbbá, hogy Kijevből úton van Magyarországra egy néhány tucat személyből álló konvoj, amely egyelőre még Ukrajnában halad, bár az út legnehezebb részén talán már túl van. Ebben a konvojban civilek mellett a nagykövetség munkatársai, újságírók, valamint két nemzetközi szervezet munkatársai is helyet kaptak – tette hozzá.

Szijjártó Péter tájékoztatása alapján a magyar-ukrán határon szombat reggeltől lehet komoly menekültáradatot érezni. Kifejtette, Záhonynál hajnalban 250-300 autó torlódott fel, Lónyánál mintegy 300 méteres, Beregsuránynál már három és fél kilométeres, Barabásnál pedig két kilométeres az autósor és sok a gyalogos, ahogy Tiszabecsnél is.

A magyar beengedőkapacitás mind az öt ukrán-magyar határátkelőhelyen teljes létszámmal működik

– tette hozzá. Szijjártó Péter elmondta, a maldív-diákcsoportnak pénteken nyújtott segítség után 10 jordán állampolgárnak segítettek átlépni a határt, és megkezdték 950 indiai diák evakuálását is, akik közül 240-en már átléptek Magyarország területére.
Magyarország segítségnyújtásra vonatkozó megkeresést kapott türkmén, ecuadori, mongol, örmény, török és Fülöp-szigeti állampolgárok ügyében is – tette hozzá.

A miniszter aláhúzta, Magyarország mindenkinek segít, a jogszerűen Ukrajnában tartózkodó külföldieket vízumkötelezettség nélkül beengedik az országba, továbbá az ország vállalta sérült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését is.

Szijjártó Péter külügyminiszter a jelenlegi konfliktus időszakában elképesztőnek tartja, hogy a magyar baloldali politikusok, újságírók és külföldi szereplők álhíreket terjesztenek. Úgy véli, hogy ezeknek a hamis híreknek semmi köze nincsen a valósághoz.

A külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország nem blokkolt semmilyen szankciós intézkedést, és ez a jövőben. Ezt brüsszelben is elmondtam és ezután is elfogjuk mondani, ah ekell.

„Nagy tisztelettel arra kérem a magyar ellenzéki politikusoat,  a magyar baloldlai sajtót, arra kérem a nemzetközi kollegákat, a nemzetközi sajtót, ne terjesszenek hazugságot. Magyarország semmilyen szankciós intézkedést nem blokkol, minden egységes Európai döntésnek a részesei vagyunk és részesei voltunk és ez így lesz a jövőben is. Minden szankciós előterjesztést meg fogunk szavazni.” – mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter elmondta, hogy a magyar baloldal rendkívüli veszélyt jelent Magyarországra, ez ebben a helyzetben egyértelmű. Először magyar katonákat akartak küldeni Ukrajnába, amit persze most tagadnak, aminiszterelnök-jelöltjük is ezt mondta. SWIFT-rendszeres álhír:

ezzel azt érik el, hogy az Ukrajnában élő magyarok erőszakos cselekdetek áldozataivá válhatnak, a szélsőséges alakokat ellenük lehet fordítani. Ezért arra kérem a baloldai politikusokat magyarországon, higy ne akarjék veszélybe sodoroni Magyarországot.

A magyar embereke most világosan láthatták, hogy mi lenne akkor, ha mondjuk a baloldal lenne kormányon. Ne hazudozzanak, főleg ne ilyen helyzetben.

 

Ajánljuk még