logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Klicsko szerint súlyos a helyzet Kijevben

Kijev már a "védelem szakaszába lépett", lövések, robbanások hallatszanak egyes kerületekben, a helyzet súlyos, az ellenség meg akarja semmisíteni a fővárost - jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Később bejelentette a hőerőmű megsemmisülését.

Elmondta, hogy az ukrán hadsereg folyamatosan semlegesíti az orosz szabotázscsoportokat. Sajnos ezeknek a szabotázscsoportoknak egy része már beszivárgott Kijevbe – panaszolta. “Az ellenség térdre akarja kényszeríteni a fővárost, el akar minket pusztítani” – emelte ki a polgármester.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán hadsereg tartja a védelmi állásait a főváros körül. “A helyzet súlyos, de hiszünk a fegyveres erőinkben, támogatjuk őket, és segítünk” – hangoztatta.

Klicsko arra kérte a kijevieket, különösen a város északi részén lévő Obolony kerületben lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat vagy az óvóhelyeket. Azt tanácsolta minden fővárosinak, hogy készítsenek össze vizet, élelmet, meleg ruhát, takarót, tisztálkodási szereket ara az esetre, ha óvóhelyre kell vonulniuk.

A polgármester tájékoztatott még arról, hogy négyen sérültek meg egy lakóházban, amelyre rázuhantak az ukrán légvédelem által lelőtt rakéta darabjai. Egy idős férfi pedig, aki Obolony kerületében sérült meg reggel a városba behatolt orosz katonai járművek és az ukrán fegyveres erők összeütközése közben, súlyos állapotban az intenzív osztályon van.

Később Vitalij Klicsko bejelentette a hőerőmű megsemmisülését. A város polgármestere korábban már jelezte, hogy robbanásokat jelentettek egy Kijev észak részén fekvő erőműből. Klicsko „túlzás nélkül fenyegetőnek” értékelte a helyzetet és megjegyezte, hogy az éjszaka „nagyon nehéz lesz” Kijevben.

Ajánljuk még