logo

Műsorújság

Rendkívüli

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Putyin: Nem szálljuk meg, de demilitarizáljuk és nácimentesítjük Ukrajnát

Különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencében. A csütörtök hajnali televíziós beszédében az orosz elnök azt mondta, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog a demilitarizálására és – ahogy ő fogalmazott a „nácimentesítésére”. Putyin szerint a katonai művelet célja a helyi lakosság védelme, amely szerinte az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”.

Az orosz elnök felszólította a Kelet-Ukrajnában lévő ukrán katonákat, hogy tegyék le a fegyvert. A térségből harcokról érkeztek hírek, egyes híradások szerint Kijevben lövéseket hallottak. A Donyeck és Luhanszk megyék északnyugati szomszédjában, Harkovban robbantások történtek, valószínűleg tüzérségi támadás következében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az oroszok Ukrajna lerohanását indították el, de megvédik magukat. António Guterres, az ENSZ főtitkára a támadás leállítására szólította fel Vlagyimir Putyint.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet biztonságpolitikai szakértője az M1-en arról beszélt, hogy ez már háború. A FOX News tudósításában robbanásokat lehetett hallani, talán légitámadás történt. Az oroszok kiiktathattak valamit Kijev környékén.

Zelenszkij beszédeiből azt lehetett érezni, hogy lemondtak a szakadár területekről, és elképzelhető, hogy az oroszok a teljes donyecki és luhanszki régiót elfoglalják.

Ajánljuk még