logo

Műsorújság

Rendkívüli

Bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: Az EU-nak támogatnia kell Egyiptomot

| Szerző: hirado.hu
Az egyre romló biztonsági környezetben Európának jobban meg kell becsülnie azokat a partnereit, akik megelőzik a helyzet súlyosbodását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón, Kairóban.

Szijjártó Péter egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival közös sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Európában és Európa körül is egyre szaporodnak és súlyosbodnak a konfliktusok, s a kontinens egyre komolyabb biztonsági kihívásokkal néz szembe, részben az ukrajnai fejlemények, részben a fokozódó migrációs nyomás miatt.

Hangsúlyozta, hogy az Észak-Afrikából érkező migrációs hullámokat Egyiptom fékezte meg azzal, hogy stabilizáló szerepet játszott a régióban, és lezárta tengeri határait az illegális bevándorlók előtt.

„A kelet-európai feszültségek mellett a migrációs nyomás is egyre növekedő biztonsági kihívásokat jelent Európa számára,

és az egyiptomiak már hat éve zárva tartják a tengeri határukat, és nem engedik a migrációs hullámokat megindulni Európa irányába. Ezért azon túl, hogy mi, magyarok megköszönjük és nagyra becsüljük Egyiptomnak ezt a segítségét, és támogatását, fontos lenne, hogyha az Európai Unió ugyanígy tenne, és pénzügyi hozzájárulással is támogatná azt, hogy Egyiptom meg tudja védeni mind a szárazföldi, mind a tengeri határait” – fogalmazott a külügyminiszter.

Ajánljuk még