logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Benkő Tibor: A Magyar Honvédség az ország védelmének biztosítására hivatott

| Szerző: hirado.hu
Fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Katonákat és haditechnikai eszközöket csoportosít a honvédség az ország keleti térségébe. Benkő Tibor szerint ha Ukrajnában a helyzet eszkalálódik, akkor nemcsak Ukrajna keleti részében lesz háborús tevékenység, hanem kiterjedhet a Kijev, Kárpátalja irányba is.

Nem vethetjük el annak lehetőségét, hogy a kialakult konfliktust békés úton, tárgyalóasztal mellett oldják meg – mondta Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter szerint rendkívül bonyolult a helyzet. Oroszország nem úgy cselekedett, amit sokan vizionáltak, és nem támadta meg Ukrajnát, hanem azt választotta, hogy az újonnan alakult népköztársaságok kérésére bevonul azok területére, és ott békefenntartói feladatot lát el. Olyan megállapodást kötöttek, amely garantálja, hogy ott orosz katonák tíz évre békefenntartói feladatot lássanak el.

Ez felveti annak a lehetőségét is, hogy amennyiben Ukrajna megtámadja ezeket a népköztársaságokat, akkor egyúttal Oroszországot is támadja, hiszen a kölcsönös segítségnyújtás ezt is tartalmazza.

Nem szűnt meg tehát a háborús veszély – mondta Benkő Tibor.

A miniszter szerint Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie. A szövetséges országokkal együtt hazánk elkötelezett az európai béke és biztonság terén. Magyarország elismeri és támogatja Ukrajna területi szuverenitását. A honvédség az ország védelmének biztosítására hivatott. Benkő Tibor hangsúlyozta:

nem engedhetjük meg, hogy az esetleges nyugat-ukrajnai harci cselekmények Magyarország területére átsodródjanak. Ha pedig menekültek érkeznek, akkor biztosítani kell a befogadásukat és ellátásukat.

A honvédségnek ebben az esetben humanitárius feladatot is el kell látnia. A honvédség keleti határra települése kapcsán Benkő Tibor elmondta: elsőnek a felderítő erőket kell oda telepíteni, utána az előkészítő erőket, majd a harcoló kötelékek, a harcbiztosítók, kiszolgálók, támogatók. Szárazföldön és levegőben egyaránt teljes képességet kell biztosítani az országhatár védelme érdekében.

A civil lakosság ebből azt láthatja, hogy a térségben megjelennek a katonák, azok éjjel-nappal mozognak, ami zajhatással jár.

Repülőgépek légi felderítést végeznek, helikopterek hajtanak végre különböző manővereket. Benkő Tibor leszögezte: mindez a magyar lakosság érdekében történik, hiszen mindezt a magyar emberek biztonságának szavatolása érdekében teszik.

Kapcsolódó tartalom

A honvédelmi miniszter tájékoztatott:

továbbra is a Belügyminisztérium látja el a határforgalommal kapcsolatos munkát, a katonáknak másjellegű feladatai vannak.

A keleti határra vezényelt honvédségi erők nem gyöngítik a déli határon a migráció elleni küzdelemben résztvevő erőket. Benkő Tibor leszögezte:

van elég katonánk, a nemzeti védelmi képességünk lehetővé teszi, hogy a déli határszakaszon ellássuk a feladatot, a keleti határrészt pedig biztosítsuk.

Hozzátette: a hivatásos, szerződéses katonákon túl az önkéntes, tartalékos katonákra is számít. Mindez a kiképzés, felkészülés tekintetében semmilyen változást nem okoz. A korábban kijelölt rendszer alapján folyik majd minden, több nemzetközi gyakorlatot is tartanak majd Magyarországon, elsősorban a nemzeti képességek felsorakoztatásával, de ezek zömmel a Bakony térségében lesznek.

Benkő Tibor leszögezte: 2017-ben indult a honvédelmi haderőfejlesztési program, amelynek most még csak a harmadánál tartunk. Már ez is olyan nagymértékű előrelépést jelent, hogy határozottan ki tudunk állni a magyar érdekek mellett. Nem kell külföldi megerősítő erő, mert a jelenlegi körülmények között rendelkezünk a szükséges képességekkel.

A haderőfejlesztés tehát hatalmas előrelépést jelent a korábbi szinthez képest, ugyanakkor rávilágít arra is, hogy nem szabad a honvédséget úgy leépíteni, mint ahogyan az történt az elmúlt évtizedekben.

Mert háborús helyzet egyik napról a másikra is keletkezhet. Mi 2017 óta, vagyis öt éve dolgozunk a program megvalósításán, és mégis csak a képesség harmadánál tartunk. Időt, energiát és pénzt követel – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még