logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kelemen Hunor: Közösek az érdekeik az itt élő népeknek

Kelemen Hunor szerint nemcsak a Kárpát-medence magyarságának, hanem a térség népeinek is közösek az érdekei.

A román kormány miniszterelnök-helyettese Sepsiszentgyörgyön beszélt erről, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Antal Árpád polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre elmondta: ma sokkal jobbak a román-magyar államközi kapcsolatok, mint három-négy éve voltak. Szakpolitikai kérdésekben gyakoriak az egyeztetések. Úgy vélte: közös kormányülésekre akkor érdemes sort keríteni, amikor ezek nemcsak szimbolikus gesztusok, hanem a román és a magyar emberek számára is érzékelhető konkrét eredményeket hoznak akár a gazdaságban, akár a szociális, kulturális, oktatási területen.

„Azon vagyunk a kollégáimmal, hogy ezeket a kapcsolatokat minél gördülékenyebbekké tegyük” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

A magyarországi választásoknak a közösségi portálokon át Erdélybe is átszivárgó, eldurvuló kampányára vonatkozó kérdésre Kelemen Hunor elmondta: a politikusok csak azt tehetik, hogy elutasítják a gyűlöletet és a verbális agressziót, mert az utóbbi fizikai agressziót is szülhet.

A politikának ez a feladata, hogy ebben az időszakban arra figyelmeztessen mindenkit, hogy éljen a jogaival, ne adja fel a szabadságát, (…) maga alkosson véleményt a világról, és ne mások véleményét vegye át” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az Orbán Viktor szombati évértékelőjében megfogalmazott célt idézte, hogy a magyarországi vállalkozások legalább annyi profitot termeljenek meg és vigyenek haza, mint amennyi Magyarországról kivisznek a külföldi cégek.

Azt kértem, (…) tegyünk meg közösen mindent, hogy minél több magyarországi vállalat jöjjön Erdélybe, Székelyföldre, Sepsiszentgyörgyre, és az itt megtermelt nyereségnek egy részét vigyék haza Budapestre, a másik részét pedig itt fordítsák a közösség javára. Az elmúlt tíz esztendőben közösen sikerült elindítani a nemzetegyesítési nemzetépítési folyamatot, amelyet április 3. után is folytatni szeretnénk” – jelentette ki Antal Árpád.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még