logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Győri Enikő: Brüsszel politikai okokból tartja vissza a helyreállítási forrásokat

Súlyosan sérti az uniós jogot és egyenlőtlen helyzetet teremt a tagországok között, továbbá károsítja Magyarország és Lengyelország versenyképességét az, hogy az Európai Bizottság visszatartja a két tagállamnak járó helyreállítási forrásokat. Erről beszélt Győri Enikő, fideszes európai parlamenti képviselő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Az adás vonatkozó része itt hallgatható vissza:

.

A helyreállítási alap fő célja, hogy a gazdaság talpra állásához valamennyi tagállam számára egyenlő feltételeket biztosítson. Az unió levonta az előző válság tanulságait, mikor is a megszorításokat szorgalmazta. Váltott és banki hitelből létrehozott egy alapot – mondta Győri Enikő.

A fideszes EP-képviselő szerint ez nem ingyenpénz, hiszen ebben az esetben maga a bizottság ment ki a pénzügyi piacra, hogy kedvező feltételekkel hitelt vegyen fel. A cél az volt, hogy mindenki hozzájusson az őt megillető összeghez.

A többi tagállamhoz hasonlóan Magyarország is benyújtotta a maga helyreállítási tervét.

Brüsszel ezt megnézte és ellenőrizte, hiszen látatlanban semmire sem ad pénzt. Reformoknak és jövőorientált beruházásoknak kell történniük. Győri Enikő szerint meg van adva, hogy a pénz 37 százalékát zöldítésre, húsz százalékát pedig digitális fejlesztésre kell fordítani.

A magyar terv minden brüsszeli feltételt teljesített.

– jelentette ki Győri Enikő.

Nagyon közel álltunk ahhoz, hogy lezárjuk a tárgyalásokat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tavaly júniusra már időpontot is kért egy budapesti látogatásra, hogy bemutassa a jóváhagyott magyar fejlesztési elképzeléseket.

Közben a magyar országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt. Olyan politikai hisztéria keletkezett Brüsszelben, hogy a bizottság leállította az egyeztetést. Ebben a politikai klímában nem merték kijelenteni azt, hogy készen vagyunk. Erről a pontról azóta sem mozdultunk el.

Győri Enikő elmondta: minden alkalommal felveti e témát.

Legutóbb Paolo Gentiloni monetáris biztost faggatta, aki két héttel ezelőtt azt válaszolta, hogy többek között az oktatási diszkrimináció miatt tartják vissza a forrásokat. Ennek azonban semmilyen jogalapja sincs, hiszen nemzeti hatáskörbe tartozó ügy.

Azt is mondták, hogy Magyarország csak részlegesen teljesíti az úgynevezett országspecifikus ajánlásokat. Ezek mondvacsinált kérdések.

Sajnos a bizottság enged a politikai nyomásnak, pedig csakis a szerződések és a jogszabályok alapján járhatna el. Az uniós jog őrének kellene, hogy legyen. Nagyon súlyos dolog, hogy a bizottság a választási időpontoktól tesz függővé egy-egy lépést

– mondta Győri Enikő.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ajánljuk még