logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szokatlanul gyönyörű arcát mutatta a sarki fény Lappföldön

Szokatlanul gyönyörű arcát mutatta az Aurora Borealis csütörtök este a svéd Lappföldön. A jelenség azért is különleges, mert az északi fény aktivitása a téli hónapokban nem túl intenzív. Még a határ túloldaláról, Finnországból is átsétáltak megcsodálni a természet egyik fantasztikus csodáját – hangzott el az M1 Híradójában.

Lélegzetelállító látványt nyújtottak az égbolton táncoló, élénkzöld és fehér színben pompázó sugarak csütörtök este a svéd Lappföldön. A sarki fény vagy ahogy az északi féltekén hívják, északi fény a világ egyik természeti csodája. Még a szomszédos Finnországból is érkeztek látogatók, hogy gyönyörködjenek a végtelennek tűnő havas táj fölött felragyogó Aurora Borealis fényjátékában.

A Napból érkező és a Föld légkörében található részecskék nagy sebességű ütközéséből keletkező időleges mágneses jelenség most ritkán látott arcát is megmutatta: bíborvörös csíkokkal törte meg zöld-fehér sávokat.

Tapasztalt fényvadászok szerint az északi fény megfigyelésére szeptember és október első fele, valamint március és április eleje a legalkalmasabb. Ekkor nagyobb a valószínűsége a nagy sarki fényviharoknak is. Vagyis ritkaság, hogy február elején ilyen igazán különleges szépségű égi jelenséget lehessen megfigyelni

Erre az utóbbi években már jelentős instrastruktúra épült. A városi fényszennyezéstől távol eső vendégházak tucatjai várják a turistákat.

Akár hójáróval is ki lehet menni a civilizációtól távol eső helyekre, ahol, ha tiszta az ég, sokkal jobban láthatók az égi jelenségek.

Ajánljuk még