logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden idők egyik legnagyobb bukását láthatjuk a Facebooknál

Nagyot gyengült a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms részvénye a csütörtöki tőzsdei kereskedelemben egyebek mellett a piaci várakozásoktól elmaradó éves előrejelzése miatt, és azért, mert történetében először csökkent negyedéves bázison az aktív felhasználók száma. A nap végére a piaci tőkeérték csökkenése a legnagyobb lehet, amit amerikai vállalat valaha elszenvedett.

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms részvénye 26 százalékos veszteséget szenvedett el a csütörtöki tőzsdei forgalomban, piaci tőkeértéke így több mint 200 milliárd dollárral csökkent. Az árfolyamesés magával rántotta az egész technológiai szektort is.

A piaci zárás előtt bő két órával a technológiai részvényekkel súlyos Nasdaq Composite index 2,6 százalékos veszteségben járt. Az index január folyamán úgy tíz százalékot veszített, ami a legnagyobb csökkenése a koronavírus-válság elején bekövetkezett piaci összeomlás, 2020 márciusa óta. Az úgynevezett FAANG csoport, vagyis a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix és a Google anyavállalata, az Alphabet cégek együtt már 400 milliárd dollárt veszítettek el piaci tőkeértékükből az év elején.

A Meta részvényének esését egyrészt a Facebook várakozáson aluli negyedéves eredménye váltotta ki, de sokkal inkább tulajdonítható az idei évre megfogalmazott borús előrejelzésnek. Mark Zuckerbeg, a Meta vezérigazgatója a kilátások romlását részben az erősödő konkurenciának, ezen belül is a TikToknak tulajdonította, valamint az Apple szigorításának a személyes adatok kezelésében.

A Meta negyedik negyedévi jelentésében az első alkalommal számolt be aktív felhasználói számának csökkenéséről az előző negyedévihez képest.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még