logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mérgező anyaggal hígított kokain fogyasztása miatt többen meghaltak Argentínában

Legalább húszan meghaltak és hetvennégyen kórházba kerültek Buenos Aires külvárosában, miután mérgező anyaggal hígított kokaint fogyasztottak – közölték a helyi hatóságok.

Az első híradások szerdán tizenkét halottról és több mint ötven kórházi esetről szóltak, de később kiderült: az áldozatok száma jóval magasabb – mondta el Buenos Aires tartományi kormányának szóvivője.

A hatóságok helyi idő szerint szerda délután sürgős felhívást intéztek a lakossághoz a médián keresztül. Azt kérték, hogy azok, akik kábítószert vásároltak az elmúlt 24 órában, ne fogyasszanak belőle. A hatóságok próbálják lokalizálni a mérgező kokain forrását, hogy ne szedhessen több áldozatot – közölte Sergio Berni, Buenos Aires tartomány biztonsági minisztere.

Több helyszínen rendőrségi akciókat hajtottak végre, amelyek során legalább tíz embert őrizetbe vettek. Loma Hermosában összecsapásokra került sor a helyiek és a rendőrök között.

Berni elmondta, hogy lefoglaltak több kokainos zacskót, amelyet hasonlítottak az áldozatok hozzátartozói által azonosítottakhoz. A lefoglalt kábítószert laborelemzésnek vetették alá.

Az esetre szerda reggel figyeltek fel, miután mérgezés miatt sokan meghaltak, illetve kórházba kerültek. Az ápoltak közül többen jelezték, hogy kokaint fogyasztottak.

Médiaértesülések szerint az áldozatoknál – köztük számos harminc-negyvenéves férfinél – görcsös roham és hirtelen szívmegállás lépett fel.

Béatriz Mercado az AFP francia hírügynökségnek elmondta: 31 éves fiát a konyhában találtak a földön fekve. Alig lélegzett, szemei fennakadtak. Az asszony kórházba vitte, ahol légzéssegítést kapott.

A nyomozók attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. Berni elmondta, hogy a kokaint mérgező anyaggal hígították. Rámutatott: minden kábítószer-kereskedő hígítja a beszerzett anyagot, egyesek csak keményítővel, míg mások különféle hallucinogénekkel.

A médiában azt is megemlítették, hogy esetleg szándékosan hígították mérgező anyaggal a kokaint rivális kábítószer-kereskedők közti leszámolás részeként. A hatóságok szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában ez nem több puszta feltételezésnél.

Ajánljuk még