logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csecsen politikusok lefejezéssel fenyegettek meg egy terrorizmussal vádolt családot

Magasrangú csecsen politikusok vérbosszúval és lefejezéssel fenyegették meg Szajdi Jangulbajev nyugalmazott bíró terrorizmussal megvádolt családját – közölte szerdán az Eho Moszkvi független hangvételű orosz rádió.

A szökésben lévő Jangulbajevék fővesztés általi „felelősségre vonását” helyezte kilátásba a közösségi médiában többek között Isza Tumhadzsijev és Abuzaid Viszmuradov csecsen miniszterelnök-helyettes, Adam Gyelimhanov, az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország szövetségi alsóházi képviselője, Deni Ajdamirov grozniji rendőrkapitány, Alihan Cakajev, a csecsenföldi polgári védelem megbízott vezetője és Zamid Csalajev, a Ramzan Kadirov csecsen vezető személyes védelmét biztosító Ahmad Kadirov nemzeti gárdaezred parancsnoka.

Szajdi Jangulbajev volt csecsen köztársasági alkotmánybíró két fiát Ramzan Kadirov terrorizmusra és szélsőséges cselekedetekre való felbujtással, valamint a betiltott 1ADAT elnevezésű ellenzéki Telegram-csatorna adminisztrálásával vádolta meg. A hivatalos bűnlajstromukhoz tartozik, hogy közük volt egy egykori csecsen biztonsági tisztségviselő ellen elkövetett támadáshoz.

A csecsen vezető szavai szerint „ennek a famíliának a börtönben vagy a földben van a helye”.

Kadirov január 24-én a Telegram-csatornáján közzétett egy felvételt, amelyen a volt bíró egyik fia, Ibragim arra fogadkozik, hogy megöli a csecsen vezető minden követőjét, az állami alkalmazottaktól és a rendvédelmi testületek tagjaiig, a feleségükkel, az anyjukkal és minden más hozzátartozójukkal együtt.

Ibragim Jangulbajev, aki korábban mintegy másfél évig volt elkülönítőben szélsőségesség címén, a Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a grozniji rendőrségen elszenvedett ütlegek és kínzás miatt. A csecsen hatóságok a másik Jangulbajev fiút, Abubakart gyanítják az ellenzéki 1ADAT mögött.

Groznijban szerdán a hivatalos adatok szerint több mint 400 ezres – a SZER/SZR-médiacsoporthoz tartozó Kavkaz.Realii hírportál szerint pedig „csak” 30 ezres – tömeg követelte meg nem nevezett országoktól a muszlim hívők vallásos érzelmeinek megsértésével is megvádolt Jangulbajev család Oroszországba való visszatoloncolását és megbüntetését.

A szigorú járványügyi korlátozások ellenére megtartott, előre kinyomtatott transzparensek garmadáját felvonultató „spontán” tüntetésen felszólalt Magomed Daudov parlamenti elnök, Szalah Mezsijev mufti és több, Kadirov közvetlen környezetéhez tartozó tisztségviselő.

A tömeg azzal a követeléssel fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hogy vonassa büntetőjogi felelősségre a Jangulbajev-ügyet is tollhegyre tűző Jelena Milasinát,

a Novaja Gazeta független lap újságíróját és Igor Kaljapint, a Kínzás Elleni Bizottság jogvédő csoport alapítóját.

Sürgették továbbá a Kadirov által a terroristák cinkosaként emlegetett Novaja Gazeta, a Dozsgy ellenzéki online televízió és a bizottság betiltását. A Novaja Gazeta egyébként már a hét elején az orosz Nyomozó Bizottsághoz (SZK) fordult amiatt, hogy Kadirov terroristának minősítette Milasinát és Kaljapint.

A lap felhívta a hatóság figyelmét: a csecsen vezető korábban azt hangoztatta, hogy a terroristákat és cinkosaikat meg kell semmisíteni. A Dozsgy ugyanebben az ügyben az orosz jogvédő rendszer és a politikai vezetés reagálását sürgette, az Eho Moszkvi pedig magához Putyinhoz fordult az ügyben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt ígérte, hogy a rádió folyamodványát az elnök még szerdán meg fogja kapni. Hozzátette, hogy Putyin tervei között jelenleg nem szerepel, hogy a csecsen vezetővel találkozzon.

Peszkov Kadirov kijelentéseinek keménységét korábban „Csecsenföld terrorellenes küzdelmének gazdag és szomorú tapasztalatával” magyarázta,

és hangsúlyozta, hogy a köztársasági vezető nyilatkozatai nem tekintendők a szövetségi központ állásfoglalásának.

Oroszország-szerte felhördülést keltett január 20-án, hogy csecsen biztonsági emberek Nyizsnyij Novgorodban – vagyis Csecsenföldtől mintegy 1400 kilométerre – kísérelték meg a lakásán őrizetbe venni Szajdi Jangulbajevet, csalás és a nyomozói idézések semmibe vétele címén.

Mivel számára a nyugalmazott bírói státus mentességet biztosít, a feleségét, Zarema Muszajevát vitték el erőszakkal, akit hétfőn hivatalos személy bántalmazása címén letartóztattak. Kadirov szerint Muszajeva egy rendőrnek „kishíján kiverte a szemét”.

A Nyizsnyij Novgorod-i incidenst követően a volt bíró a lányával együtt külföldre szökött. Tatyjana Moszkalkova emberi jogi biztos a főügyészséghez fordult Muszajeva elfogása ügyében.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még