logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az elszabaduló energiaválság miatt egyre nagyobb a baj Európában – Magyarországon a rezsicsökkentés védi a családokat

Európában energiaválság van: árrobbanás volt az áram- és a gázpiacon, amit minden háztartásban megéreznek. Az unió központjában, Begiumban minden tizedik ember képtelen már fizetni a rezsiszámlát. Az elemzések közben kiemelik, hogy Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram és a gáz – közölte az M1 Híradója.

Az elszálló energiaárak miatt egyre több országokban kerülnek nehéz helyzetbe az emberek. Belgiumban például 150 százalékos volt a drágulás, ezért minden tizedik ember képtelen fizetni a rezsit.

Bulgáriában a sötétedés ellenére sem égnek a lámpák az utcán. Egyre több település lakóinak kell megszoknia az éjszakai sötétséget. Országszerte növekszik ugyanis azoknak a városoknak a száma, ahol az emberek nem tudják fizetni a villanyszámlát a magas energiaárak miatt.

Bulgáriában ezért több önkormányzat is szabályozta a közvilágítást.

Magyarországon azonban ez máshogy van. Egy decemberi felmérésből látszik, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően Magyarországon az egyik legolcsóbb az áram és a gáz lakossági ára. Koppenhágában például négyszer annyit kell fizetniük az embereknek rezsire, mint a budapestieknek.

Az energiaárak emelkedésével tartós infláció is bekövetkezett az Európai Unióban. „Rendkívüli helyzet állt elő az energiapiacon” – mondta a Századvég energia- és klímapolitika üzletágának vezetője az M1-nek.

Hortay Olivér szerint

az energiaárak rekordokat döntenek Európai Unióban, és ez a helyzet a következő hónapokban sem fog javulni.

„Ahogyan azt a korábbi válságokban láthattuk, azok a kormányok, azok az országok, amelyek képesek voltak gyorsan és hatékonyan beavatkozni a piaci működésekbe, azok képesek voltak hatékonyabban és jobban megvédeni a lakosaikat vagy a vállalkozásaikat a hirtelen sokkhatásoktól” – fogalmazott Hortay Olivér.

Brüsszelnek azonban nem tetszik a rezsicsökkentés. De a hazai baloldal is támadja az intézkedéseket.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még