logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amerikai transzúszónőbotrány: józan ész villant a gendertébolydában

| Szerző: hirado.hu
Tovább árnyalja a genderideológia érvényesülését a versenysportokban a Lia Thomas körül kibontakozott botrány újabb fejezete. A férfiizomzattal rendelkező, női úszótársait rendre leiskolázó amerikai transznemű sportoló esete új irányelvek felállítására sarkallta az amerikai úszószövetséget.

Miközben a pennsylvaniai nemváltó sportoló, Lia Thomas csapattársai közös nyilatkozatban álltak ki versenyzőtársuk mellett, az amerikai úszók szövetsége (USA Swimming) kedden kiadta a szervezet befogadási, versenyegyenlőségi és jogosultsági irányelveit, amelyek különválasztják az amerikai úszóelitet és az alacsonyabb rangsorolású sportolókat tömörítő amerikai szervezeteknek a  társadalmi nemek befogadására vonatkozó szabályozását.

Lia Thomas (Fotó: Twitter)

„Felismerjük, hogy szükség van új irányelvekre az elitversenyben, a sport ugyanis fontos eszköz a pozitív fizikai és mentális egészség szempontjából. Az USA Swimming ezért továbbra is szilárdan elkötelezett a nagyobb inkluzivitás iránti elkötelezettségében a nem élsportolói szinteken” – érvelt az úszószövetség.

Az USA Swimming indoklása szerint a nem elit szinten olyan inkluzív, befogadáspárti légkört kívánnak teremteni a szabályzattal, amelyben a sportoló szabadon választhatja ki a nemi identitásával és önkifejezésével összeegyeztethető versenykategóriát. Az élsportolók köreiben ezzel szemben a tudományra és orvosi megfontolásokon alapuló irányelvek vonatkoznak a transznemű versenyzőkre annak érdekében, hogy „egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak a ciszgender nők, azaz született nemükkel azonosuló női elitsportolók számára, valamint mérsékeljék a férfi pubertással és fiziológiával kapcsolatos előnyöket”.

Az élsportolók esetében az USA Swimming három, független orvosi szakértőből álló döntéshozó testület felállításával kívánja érvényesíttetni az irányelveit. A szakértők rendszeresen mérik majd a sportolók tesztoszteronszintjét, illetve bizonyítékot keresnek arra is, hogy a sportoló férfikori fizikai fejlődése nem ad versenyelőnyt ciszgender női versenytársaival szemben. Az amerikai úszószövetség meghatározása szerint elit sportolónak számít „minden olyan sportoló, aki elérte az USA Swimming junior nemzeti időstandardját, és részt kíván venni az amerikai úszósport elit eseményein”.

Az USA Swimming közleményének kiadásával egy napon, kedden, Thomas csapattársai közös nyilatkozatban álltak ki versenyzőtársuk mellett. Mint írják, a 39 különböző hátterű nőből álló csapatuk egy névtelen tagja által előterjesztett érzelmek nem tükrözik az egész közösség érzéseit, értékeit és véleményét. Megírtuk, a Daily Mail néhány napja közölt cikket arról, hogy Thomas egyik névtelenül nyilatkozó versenytársa szerint a transzúszónő elárulta csapattársainak, hogy nőkkel randizik, ám az úszónők próbálták elérni, hogy ne kelljen közösen használniuk a női öltözőt a férfi nemi szervvel rendelkező és a nőkhöz vonzódó Thomasszal, nem értek el eredményt.

Kapcsolódó tartalom

A Lia Thomas körül kialakult, az egész országban hatalmas felháborodást és vitákat kiváltó úszóbotrányról egyébként eddig az Egyesült Államok három legolvasottabb országos napilapja egyike sem számolt be. Időközben az amerikai úszók szövetségének egyik versenybírója lemondott,  hogy így tiltakozzon a transzúszónő versenyeztetése ellen.

Lia Thomas (Fotó: Twitter)

Mint arról korábban a hirado.hu is beszámolt, a 22 éves Lia Thomas három éven keresztül, 2019. november 16-ig a Pennsylvaniai Egyetem férficsapatának versenyzője volt Will Thomas néven, majd coming outja után átkerült a női úszókhoz és sorra döntötte meg a rekordokat. A transzúszónő botránya azután emelkedett ki a genderideológia széles körű terjedését illusztráló napi híradásokból és váltott ki országos felháborodást, hogy a Twitteren megjelent egy videófelvétel, amelyen a férfiizomzatú Thomas alaposan leiskolázza a női mezőnyt: 1500 méter gyorson abszolút rekordot döntött elképesztő különbséggel, 38 másodperc előnnyel nyert a második helyen végző biológiai nő előtt.

A címlapfotó illusztráció. (Fotó: EPA/Andrej Cukic) 

Ajánljuk még