logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Spotify korrigál, de nem távolítja el a vitatott podcastot

A Spotify streamingszolgáltató vasárnap bejelentette, hogy a hiteles, helyes információkhoz vezető ajánlással látja el a koronavírus-szkeptikus tartalmakat, ugyanakkor a vitatott podcastot nem távolítja el, mert nem akarja a szolgáltatás tartalmait cenzúrázni.

Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója azt követően adott ki közleményt, hogy a múlt héten több zenész sztár, köztük Neil Young és Joni Mitchell is szakított a Spotifyjal a streamingszolgáltató műsorában hallható, koronavírussal kapcsolatos félrevezető információkat tartalmazó The Joe Rogan-podcast miatt.

Rengeteg egyén és nézet van a Spotifyon, amelyekkel személy szerint határozottan nem értek egyet. Fontosnak tatom azonban, hogy hogy ne vállaljuk fel a tartalomcenzúrát, ugyanakkor állítsunk fel szabályokat és megszegésük járjon következményekkel” – fogalmazott a svéd milliárdos. Hozzátette, hogy az új szabályozást, amelynek keretében a félrevezető tartalmak előtt egy ajánlás a koronavírussal kapcsolatban hiteles forrásokból származó információkhoz, linkekhez irányítja a közönséget, a következő napokban vezetik be.

Az ismert vakcinaszkeptikus Joe Rogan, aki vitát keltett a világjárványról, a vakcinákról és a kormányzati járványkezelésről vallott nézeteivel, vasárnap egy tízperces Instagram-videóban magyarázkodott, és kért bocsánatot a Spotifytól. Mint mondta, a podcastjában csak olyan embereket próbál megszólaltatni, akiknek különböző véleményük van, nem volt szándékában félretájékoztatást népszerűsíteni a műsorában.

Felidézte, hogy korábban Sanjay Guptával, a CNN vezető orvosi tudósítójával, Michael Osterholmmal, Joe Biden elnök koronavírus-tanácsadó bizottságának tagjával, és Peter Hotezzel, a Baylor College of Medicine tudósával is beszélgetett műsorában.

Rogan egyúttal közölte, hogy örül az ajánlások bevezetésének a koronavírussal kapcsolatos podcastok előtt.

Neil Young és Joni Mitchell a múlt héten jelentette be, hogy mivel a Spotify nem hajlandó eltávolítani a koronavírus-szkeptikus podcastot, leveszi zenéit a streamingszolgáltatásról. Az Egyesült Államokban élő Harry brit herceg és felesége, Meghan, akik többéves szerződést írtak alá, hogy podcastokat készítsenek és moderáljanak a Spotify-on az Archewell Audio nevű produkciós cégükön keresztül, vasárnap szintén arra szólította fel a Spotifyt, hogy tegyen lépéseket a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás megszüntetésére.

Nils Lofgren, Bruce Springsteen gitárosa, a Crazy Horse együttes tagja, Young zenésztársa vasárnap ugyancsak közölte, hogy csatlakozva Youg Spotify-lázadásához, eltávolította zenéit a streamingszolgáltatóról, és arra biztatott minden zenészt, hogy ők is szakítsák meg a kapcsolatot a Spotifyjal.

Korábban több száz tudós, professzor és közegészségügyi szakember kérte a Spotifyt, hogy távolítsa el a Joe Rogan Experience december 31-i epizódját, amelyben Rogan a koronavírussal kapcsolatos félrevezető információk terjesztése miatt a Twitterről már letiltott Robert Malone-t, egy fertőző betegségekkel foglalkozó szakembert szólaltatott meg.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még