logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mire készül Észak-Korea? Kim Dzsongun fegyvergyárat keresett fel

Észak-Korea továbbfejlesztett nagy hatótávolságú robotrepülőgép és harcászati irányított rakéta robbanófejének tesztelését hajtotta végre a héten, miközben Kim Dzsongun vezető nagy fegyvergyárat látogatott meg – közölték pénteken Phenjanban.

A KCNA állami hírügynökség anyagában azt írta, hogy kedden továbbfejlesztett nagy hatótávolságú robotrepülőgépet teszteltek, csütörtökön pedig másik kísérletet hajtottak végre, amelyben harcászati irányított rakéta hagyományos robbanófejének teljesítményét vizsgálták – közölte a KCNA.

Kim nem vett részt a teszteken, de egy fegyvergyárban tett látogatásakor dicsérte „a nagy fegyverek gyártásában elért ugrásszerű haladást” a kormányzó Koreai Munkapárt múlt havi ülésén hozott döntések végrehajtásában – derült ki egy külön jelentésből.

A gyár nagyon fontos helyet és feladatot tölt be az ország fegyveres erőinek korszerűsítésében és a nemzetvédelmi fejlesztési stratégia megvalósításában” – mondta Kim.

A KCNA nem részletezte a fegyvereket vagy a gyár helyét. Kim a múlt havi pártértekezleten a nemzetvédelem megerősítésére szólított fel a szerinte bizonytalan nemzetközi helyzetben.

A múlt héten Észak-Korea közölte, hogy megerősíti az Egyesült Államokkal szembeni védelmét, és fontolóra veszi „minden ideiglenesen felfüggesztett tevékenység” folytatását, utalva az atomfegyverek és interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) tesztelésére vonatkozó, saját maga által meghirdetett moratórium feloldására.

Phenjan a rakétaindításokat az önvédelem szuverén jogaként védte, Washingtont és Szöult pedig kettős mércével vádolta meg a fegyvertesztek kapcsán.

Észak-Korea 2017 óta nem tesztelt interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) vagy nukleáris fegyvert, de sorozatosan indított rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat (SRBM) az Egyesült Államokkal 2019-ben tartott sikertelen csúcstalálkozót követően.

A KCNA által közzétett fotókon vékonyabbnak tűnő, fekete bőrkabátot és öltönyt viselő, mosolygós Kim látható a gyárlátogatáson, néhány tisztviselő arca elmosódott.

A keddi teszt során két, nagy hatótávolságú robotrepülőgép 1800 kilométert tett meg 9,137 másodperc alatt, és eltalált egy szigetet az ország keleti partjainál – számolt be a KCNA.

A csütörtökön tesztelt két, irányított rakéta szintén pontosan eltalálta a célpontot, és bizonyította a terveknek megfelelő robbanóerejét – tette hozzá a hírügynökség.

A dél-koreai vezérkari főnökök bizottsága csütörtökön közölte, hogy mindkét tesztet észlelte, és hogy a rövid hatótávolságú rakéták mintegy 190 kilométert repültek, 20 kilométeres maximális magasságot elérve, és egy lakatlan szigeten csapódtak be.

Az év eleje óta a mostani volt a hatodik észak-koreai rakétateszt. A hónap elején Phenjan taktikai irányított rakétákat és egy, vasútról indítható rakétarendszert, valamint hiperszonikus rakétákat tesztelt, amelyek képesek a rakétavédelem legyőzésére.

Jang Mu Dzsin, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora szerint Phenjan valószínűleg fokozza a nyomást, és esetleg interkontinentális ballisztikus rakétát vagy más, nagy erejű fegyvert indít februárban és áprilisban, amikor Kim a néhai apja és nagyapja születésének 80-ik és 110-ik évfordulóját ünnepli, amelyek az országban jelentős évfordulók.

A kísérletek sorozata arra irányul, hogy felhívja a figyelmet Észak-Korea egyre változatosabb rakétaarzenáljára, és az Egyesült Államokkal való szembenállás jegyében erőt demonstráljon” – tette hozzá a szakértő.

Ajánljuk még