logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ukrajna támogatására szólította fel a NATO-t és az EU-t a szejm

A lengyel szejm csütörtöki határozatában arra szólította fel a NATO és az Európai Unió tagállamait, hogy határozottan reagáljanak az Ukrajnát „az Oroszországi Föderáció részéről fenyegető agresszióra”.

A 460 tagú alsóház 456 képviselője szavazott a határozat mellett, az egyetlen ellenszavazatot az ellenzéki Konföderáció egyik szélsőjobboldali képviselője adta le.

Az ellenzéki Baloldal frakciója és a szejm elnöksége által benyújtott tervezetek alapján kidolgozott határozatban a képviselők leszögezik:

Oroszország magatartása Ukrajnával szemben fegyveres konfliktus és Európa destabilizálása komoly kockázatát rejti magában.

A képviselők felhívják a NATO- és EU-tagállamok kormányait, hogy nyújtsanak sokoldalú támogatást „a háború veszélyével szembesülő” Ukrajnának.

A válság egyik megnyilvánulásának nevezik a határozatban a Moszkva által az európai országokra az energiaellátás terén kifejtett nyomást. Ebben az összefüggésben ellenzik az orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 üzembe helyezését.

A lengyel képviselők – mint írják – a 20. századi történelmi tapasztalatokra hivatkozva kötelességüknek tartják felszólítani szövetségeseiket,

hogy szolidaritásuk jeleként tegyenek olyan lépéseket, amelyek megakadályozzák fegyveres konfliktus kitörését Európában.

A szejm határozatában kiáll Ukrajna szuverenitása és területi sérthetetlensége mellett, és hangsúlyozza: az ország előtt nyitva kell állnia az EU- és a NATO-tagsághoz vezető útnak, Ukrajna joga a csatlakozáshoz elvitathatatlan.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még