logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

EP-elnök: Soha nem felejtjük a holokauszt áldozatainak örökségét

Mindig tisztelni fogjuk, soha sem felejtjük a holokauszt áldozatainak örökségét – jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a holokauszt nemzetközi emléknapján, csütörtökön.

Az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 77. évfordulójának tiszteletére tartott európai parlamenti megemlékezésen Roberta Metsola hangsúlyozta: az emberiség ellen a múltban elkövetett bűncselekményekre emlékezés mellett nem szabad megfeledkezni fontosságukról a jelenben is.

Fellépünk a holokauszt tagadói ellen, az összeesküvés-elméletekkel, a félretájékoztatással és mindenfajta erőszakkal szemben, amelyek a közösségeink egyes tagjait célozzák meg” – fogalmazott az EP-elnök.

Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözlendőnek nevezte, hogy a holokausztról az elmúlt években olyan európai emlékezet íródhatott az EP-ben, amely a soá és a roma holokauszt, a Porajmos minden áldozatának méltó emlékezetet teremtett.

A magyar EP-képviselő kijelentette:

a népirtás, amely hetvenhét évvel ezelőtt ért véget, mai napig intő üzenetet hordoz.

A közös emlékezés és emlékeztetés üzenetét, amelynek generációról generációra kell öröklődnie. „Európa közös felelőssége, hogy a borzalom soha ne ismétlődhessék meg. Soha ne lehessen embereket megbélyegezni vallási, etnikai vagy kulturális különbségek alapján” – fogalmazott.

A holokauszt intő üzenete ennyi idő elteltével is ugyanaz: bátran álljunk ki és mondjunk nemet a gyűlöletre és a kirekesztésre – tette hozzá Járóka Lívia. Az auschwitzi tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Ezt a napot az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította.

Ajánljuk még