logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EU a WTO-hoz fordul a Litvániát érintő kínai kereskedelmi korlátozások ügyében

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében eljárást kezdeményezett Kínával szemben a Litvániát érintő diszkriminatív kereskedelmi korlátozásai miatt, amely az EU egységes piacáról származó egyéb exporttermékeket is érinti - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A bizottsági közlemény szerint az Európai Unió és a litván hatóságok tájékoztatása nélkül Kína 2021 decemberétől korlátozásokat vezetett be, illetve egyes áruk esetében teljes mértékben megtiltotta a Litvániából érkező importot és a Litvániához kapcsolódó exporttevékenységet.

Kína intézkedései közé tartozik a litván áruk vámkezelésének megtagadása, a Litvániából származó áruk behozatali kérelmének elutasítása, valamint a más EU-tagállamok vállalatait érintő nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy távol tartsák a litván árukat a kínai piacról.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős uniós biztos sajtótájékoztatóján közölte: Kína intézkedései a WTO-szabályok szerint diszkriminatívnak minősülnek és jogellenesek. Mivel a kétoldalú megoldásra tett uniós kísérletek kudarcot vallottak, az EU vitarendezési eljárást kezdeményezett a helyzet megoldására.

Kijelentette: az EU egységesen és a lehető leggyorsabban fellép a WTO-szabályokat sértő intézkedésekkel szemben, amelyek az egységes piac integritását veszélyeztetik. Ezzel párhuzamosan az unió folytatja diplomáciai erőfeszítéseit a helyzet enyhítésére – közölte.

A WTO keretében csütörtökön megkezdett konzultációk a folyamat első lépését jelentik. A konzultáció során az EU további tájékoztatást kér Kínától a kielégítő megoldás elérése érdekében. Ha a konzultációk 60 napon belül nem vezetnek eredményre, az EU az ügyben döntő külön testület felállítását kérheti – tette hozzá az uniós biztos.

Ajánljuk még