logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Migránsáradat Lampedusán: a helyiek tiltakoznak, a bevándorlókat tesztelés és oltás nélkül is beengedik

Annyi bevándorló érkezik Lampedusa szigetére, hogy elfogytak a koronavírustesztek. A helyiek tiltakoznak, mert ha nem oltatják be magukat, semmit nem csinálhatnak, még Olaszország szárazföldi részére sem jutnak el komppal, a bevándorlókat viszont tesztelés és oltás nélkül is beengedik, sőt, utaztatják őket a különböző táborok között. Az egyik jobboldali politikus úgy fogalmazott, hogy „bevándorlási bomba” ketyeg Lampedusán – számolt be róla az M1 Híradója.

Fedélzetén 319 migránssal kötött ki szerda hajnalban a spanyol tengeri mentőszolgálat hajója a Kanári-szigeteken. Az illegális bevándorlókat hat különböző csónakból mentették ki a nyílt tengeren, volt olyan lélekvesztő, amelyikben 120 embert zsúfoltak össze az embercsempészek.

Megállás nélkül érkeznek a migránsok a Marokkóhoz közel fekvő atlanti-óceáni szigetekre.

Tavaly több mint 22 ezren érték el az Európai Unió területét ezen a szakaszon, vagyis nagyjából annyian, mint egy évvel korábban. Az embercsempészek egyre kevésbé törődnek az illegális bevándorlók biztonságával: 2021-ben több mint négyezren vesztek a tengerbe átkelés közben, kétszer annyian, mint a megelőző évben.

Még rosszabb a helyzet az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetén: kedd hajnalban az olasz parti őrség hajója 283 migránst tett partra.

A tengeren hánykolódó egyiptomi és bangladesi illegális bevándorlók közül heten kihűlés miatt haltak meg. Alig négy nappal korábban 305 migránst vettek a fedélzetükre egy bárkáról a parti őrség hajói. A túlzsúfolt csónak utasait ugyancsak Lampedusára szállították.

Olaszországban az év első három hetében már több mint 1800 migráns ért partot. Már január elsején érkezett egy 440 fős csoport Szicíliába.

Az újabb migránsáradat miatt Matteo Salvini közösségi oldalán felelősségre vonta hivatali utódját, Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminisztert.

A Liga vezetője szégyennek nevezte, hogy a januári migrációs adatok még az előző évinél is rosszabbak.

Pedig már tavaly is rendkívüli mértékben nőni kezdett az érkező migránsok száma: több mint 67 ezren érték el az olasz partokat, ami duplája a 2020-as adatnak.

Lampedusán mostanra olyan sokan vannak, hogy le kellett állítani a migránsok koronavírus-tesztelését, a szigeten ugyanis elfogytak az ehhez szükséges eszközök. Az olasz belügyminisztérium államtitkára a helyzetet „migrációs bombának” nevezte, a szűrés felfüggesztésének híre pedig óriási felháborodást keltett a sziget lakói között.

Olaszországban a szigeteken élőket a többi ottani lakosnál sokkal súlyosabban érintik a járványügyi korlátozások, a kompokra ugyanis kizárólag oltási igazolással engedik fel őket.

A gond az, hogy míg a szárazföldön oltás nélkül is bárki bárhová elmehet a saját autójával, nekünk gyakorlatilag kötelezővé tették a vakcinát. Ez így diszkrimináció” – mondta Francesco Del Deo, a Lampedusát és a többi hasonló kis szigetet tömörítő szervezet (ANCIM) elnöke, aki egyébként támogatja a védőoltás felvételét.

A lampedusaiak elfogadhatatlannak tartják, hogy amíg őket gyakorlatilag száműzetésre ítélik, addig a migránsok teszt nélkül is folyamatosan érkezhetnek az amúgy is túlzsúfolt befogadóközpontokba.

Címlapfotón:

Ajánljuk még