logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A 81 éves Nancy Pelosi házelnök idén is elindul a kongresszusi választáson

Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök kedd este bejelentette, hogy újra elindul kaliforniai képviselői helyéért, miközben a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a demokraták könnyen elveszíthetik képviselőházi többségüket a 2022. novemberi időközi kongresszusi választáson – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Miközben már sok mindent elértünk, még mindig nagyon sokat kell tennünk az emberek életének javításáért” – jelentette ki a 81 éves Pelosi egy online videóban.

Ez a választás alapvető fontosságú. Nem kevesebb a tét, mint a demokráciánk, mert az veszélyben van az igazságot ért támadások, a kongresszusi épületet ért [2021. januári] támadás, és a tagállamokban a választói jogot érő támadások miatt” – állította. „De az ember nem elmélkedik, hanem cselekszik” – indokolta, hogy miért is száll újból versenybe.

Azzal, hogy bejelentette, 19. alkalommal is elindul képviselői mandátumáért,

Pelosi elkerülte, hogy politikai „béna kacsává” váljék 2022-ben:

visszavonulásával ugyanis politikailag súlytalanná vált volna a törvényhozási ciklus hátralévő két esztendejében, amikor ráadásul a Demokrata Pártnak csupán pár fős többsége van a képviselőházban, és az időközi helyi választásokon a republikánusok törtek elő.

Eddig egyébként a Demokrata Párt 29 képviselője jelentette be, hogy nem indul újra a posztjáért, miközben csak 13 republikánus honatya jelezte visszavonulását.

Az amerikai elnököt adó politikai párt legtöbbször képviselői helyeket szokott veszíteni a félidős választásokon, és a Demokrata Párt idén olyan évben igyekszik megtartani az alsó- és felsőházat is, amikor Joe Biden amerikai elnök népszerűsége folyamatosan csökken. Az online videóban

Pelosi egyszer sem tért ki arra, hogy újraválasztása esetén ismét elindulna-e a házelnöki posztért.

A San Francisco-i demokrata képviselő – aki ötgyermekes anya és többszörös nagymama – 15 évvel ezelőtt történelmet írt, amikor ő lett az első női házelnök az Egyesült Államokban. Nancy Pelosi 1987 óta kongresszusi képviselő. Túlnyomórészt demokrata párti választói körzetében, San Franciscóban, továbbra is ő a legesélyesebb jelölt: 2020-ban a szavazatok 78 százalékával nyert.

Csakhogy az elmúlt hónapokban különösen sok bírálat érte a nyugati parti nagyvárost, a köztisztaság és a bűnözés, a népszerű turistanegyedekben is egyre gyakoribb nappali lövöldözések, a város utcáit elárasztó hajléktalanok és az elszaporodó bolti rablások miatt. Nem tudni, hogy ez mennyire befolyásolhatja majd Pelosi választási esélyeit.

Ajánljuk még