logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Japán kitüntetéssel ismerték el Karikó Katalin és kutatótársa munkáját

Karikó Katalinnak és kutatótársának, Drew Weissmannak ítélték oda az idei Japán díjat anyagok és gyártás kategóriában – tette közzé honlapján a Japán díj alapítvány kedden.

Az indoklás szerint Karikó Katalin és Drew Weissman az mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez hozzájáruló úttörő kutatásaikért kapták a tudományos elismerést.

Az idei Japán díjat ökológia és környezet kategóriában az amerikai Christopher Field professzornak ítélték oda az éghajlatváltozás és a bioszféra produktivitása közötti összefüggések vizsgálatáért.

Kapcsolódó tartalom

A japán kormány 1983-ban azzal a céllal hozta létre az elismerést, hogy a rangos díj alapításával járuljon hozzá a tudomány és a technológia fejlődéséhez világszerte. Minden évben a tudomány és a technológia fejlődését figyelembe véve két területet választanak ki a díjazásra. Általános szabály, hogy minden területen egy díjat osztanak ki, és minden díjazott oklevélben, éremben és pénzjutalomban részesül.

A közlemény szerint az alapítvány mintegy 15.500 neves tudóst és mérnököt kért fel a világ minden tájáról, hogy jelöljenek kutatókat az elismerésre. A két kategóriában 346 jelölés érkezett, közül választották ki a díjazottakat. Az elismerést a japán császári pár és az más ország vezetőinek jelenlétében adják át áprilisban.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közleménye szerint a díjazottakat bejelentő online sajtótájékoztatón Karikó Katalin kiemelte, hogy a kitüntetéssel elismert eredményükhöz számos más tudós, továbbá technikusok és az egészségügyi dolgozók munkája is hozzájárult.

Szakmai életútját összefoglalva az SZTE kutatóprofesszor hangsúlyozta: mindegy, milyen messziről indul az ember, rengeteget el tud érni, ha céljait nem adja fel, ha eltökélten dolgozik. Kifejezte reményét, hogy a Japán díj elnyerése is arra inspirálja a női tudósokat, hogy vállaljanak vezető pozíciókat. A fiatal generációknak azt üzente: az a legfontosabb, hogy élvezzék, amit csinálnak. Szerinte a tudományos munka élvezetes, a kutatás izgalmas és kreatív elfoglaltság.

Ajánljuk még