logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Francia lapok az ukrán válságról: Európa nem járhat jól

| Szerző: hirado.hu
A francia sajtó, mely híres arról, hogy nem szívesen foglalkozik mással Franciaország ügyein kívül, és nemzetközi kitekintéseiben is a leginkább a francia érdekszfériába tartozó államokra koncentrál, egy gyors fellángolás után, amikor az egész világsajtó az ukrán-orosz határra koncentrált, nem tartja címlapon a krízist. A lapok kiemelik Európa érdekeinek háttérbe szorulását a nagyhatalmak konfliktusában és élénken figyelik a konfliktusba belesodródni igencsak vonakodó Németország reakcióit is.

 

„A gazdasági szankciók alapvetően senkinek sem jók. Gyengíteni fogják a stagnálás időszakában élő és a recesszióhoz közel álló orosz gazdaságot. Ha fokozzák ezeket a büntető intézkedéseket,

valószínűleg jó néhány olyan európai céget is megbüntethetnek, amelyek számára jelentős az orosz piac”

– mintegy összefoglalja az orosz-ukrán konfliktus esetleges hatásaival, az amerikai megközelítéssel kapcsolatos francia fenntartásokat a Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézete (Ifri) „Oroszország/NIS” Központjának igazgatója a CDSE című biztonságpolitikai lapnak adott nyilatkozata.

Thomas Gomart rámutatott: az ukrán válság mindenekelőtt Oroszország számára jelent biztonsági kihívásokat.

„Ukrajnai válság:

Oroszország és az USA kitart pozíció mellett, Európa háttérbe szorul” – ezzel a címmel foglalkozott a francia TV5 adó a krízissel,

ismertetve Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter genfi találkozóját.

A frankofón országokban is fogható közszolgálati televíziós csatorna honlapjának cikkéből is kiderül, hogy élénken figyelemmel kísérik a krízis európai visszhangjait: „Olaf Scholz német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök az USA megtorlással kapcsolatos fenyegetéseit megismételve arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak “jelentős és súlyos” költségekre kell számítania Ukrajna katonai agressziója esetén”.

A vonakodó Berlin

A csatorna idézi Annalena Baerbockot, a német diplomácia vezetőjét, aki a nyugati országok egységét kifejezve biztosította támogatásáról Amerikát, ám megjegyezte, hogy egy Oroszország elleni fellépés „gazdasági következményekkel” járna Európára nézve.

A TV5 idézi Jean-Yves Le Drian francia külügyminisztert is, aki óva intette az oroszokat attól, hogy a második világháború utáni Európát alakító konferencia után majdnem 77 évvel valamiféle új “Jalta 2”-re, tehát a befolyási övezetek új felosztására törekedjen a Kelet és a Nyugat között.

Kiemelt figyelemmel kíséri a francia sajtó az Ukrajna elleni fellépést nem túl lelkesen támogató Berlin magatartását. A radikális baloldali Le Monde arról ír, hogy a szövetségesek szemrehányást tesznek Németországnak, amely „az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és a balti országokkal ellentétben nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának. A Sky News műsorában Vadym Prystaiko, Ukrajna londoni nagykövete felidézte a második világháború emlékét, mondván, az ukránok “még emlékeznek” , amit Németország “a területünkkel tett” ebben az időszakban. A Le Monde hozzáteszi, hogy

a most ellenzékben lévő Német Kereszténydemokraták (CDU) is felvették ezt a témát és felszólították Olaf Scholzot, hogy “viselkedjen vezetőként”

egy invázióval fenyegetett szövetséges országgal szemben. A Le Monde szerint a kereszténydemokraták kijelentették, hogy támogatják az Ukrajnába irányuló fegyverszállítást.

A feszültség feloldására, a konfliktus eszkalálódásának megakadályozására törekszik Emmanuel Macron – idézi az Elysée palota közleményét a francetvinfo.fr.

A köztársasági elnök mely a „deeszkaláció” kifejezést használta.

 

Mindeközben a televíziós híroldal hétfőn – egy esetleges háborús forgatókönyvre felkészülve –

percről percre összeállításban is kísérte a konfliktust.

Kedden az események ilyen szintű követését már nem folytatták.

(Címlapfotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2021. április 23-án közreadott, videofelvételről készült képen egy orosz páncélozott harcjármű felhajt egy orosz partraszállító hajóra a krími Opuk gyakorlótéren végrehajtott hadgyakorlat után. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Ajánljuk még