logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszafogta magát az egyik transznemű úszó, hogy a másik transznemű úszó legyőzhesse

| Szerző: hirado.hu
Egy másik transznemű úszóval összejátszva hagyta magát legyőzni egy egyetemi úszóversenyen Lia Thomas, aki korábban még Will Thomasként versenyzett a Pennsylvaniai Egyetem csapatában. Ezt állítja Thomas volt csapattársa, aki szerint az amerikai sportéletet november óta felforgató transznemű úszó azért fogta vissza magát a döntőben, hogy így bizonyítsa „ártatlanságát”, azaz, hogy mégsem emelkedik ki férfitestével a női mezőnyből.

 

Sorozatos győzelmeinek köszönhetően Lia Thomas számára egyenes út vezetett az országos bajnoki cím felé, de január elején a férfiból nővé vált úszó megmagyarázhatatlanul kikapott a Yale Egyetem transznemű úszójától, Iszac Henigtől egy pennsylvaniai versenyen.

„Szerintem (Thomas) hagyta, hogy az ellenfele nyerjen, nem is erőlködött, hogy így bizonyítsa: látjátok, egy másik transzgender úszó legyőzött engem!”

– idézi Thomas korábbi férfi csapattársát az amerikai hírportál.

Thomas legyőzője, Henig biológiailag nőnek született, de már férfiként él, és bár eltávolíttatta a melleit, sajtóhírek szerint azért halogatja a hormonkezeléseket, hogy az érettségi előtt még a nők között versenyezhessen – írja a Breitbart.com.

 „Az idejét elnézve szerintem nem is erőlködött” – mondta a Pennsylvaniai Egyetem úszója az OutKick.com-nak.Tudom, hogy ők ketten barátok, és tudom, hogy beszélgettek a verseny előtt. Egyáltalán nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy pontosan ez történt” – tette hozzá a korábbi csapattárs. „Kívülről is jól látható, ha valaki »fulladozik« és direkt lassan úszik. Azt is meg lehet mondani, ha valaki nem próbálkozik, és úgy láttam, hogy Lia egyáltalán nem próbálkozott (200 méter gyorson).”

Lia (Will) Thomas férfitesttel tarol a női mezőnyben, és ezt hagyják

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, a 22 éves Lia Thomas három éven keresztül, 2019. novemberéig a Pennsylvaniai Egyetem férficsapatának versenyzője volt Will Thomas néven. Ezt követően, coming-outja után átkerült a női mezőnybe, és sorra döntötte meg az amerikai rekordokat.

A transzúszónő botránya azután emelkedett ki a genderideológia széles körű terjedését illusztráló napi híradásokból és váltott ki országos felháborodást, hogy a Twitteren megjelent egy videó, amelyen a férfiizomzatú Thomas alaposan leiskolázza a női mezőnyt: 1500 méter gyorson abszolút rekordot döntött elképesztő különbséggel, 38 másodperc előnnyel nyert a második helyen végző biológiai nő előtt.

Az amerikai úszószövetség (USA Swimming) egyik versenybírója lemondott december közepén, hogy így tiltakozzon a transznemű úszó versenyengedélyének megújítása ellen. Cynthia Millen kijelentette: nem tud támogatni egy olyan sportágat, amely lehetővé teszi, hogy biológiai férfiak versenyezzenek nők ellen.

A kilencszeres olimpiai bajnok Michael Phelps nemrég a doppingoláshoz hasonlította Lia Thomas esetét. Phelps hangsúlyozta, nem hiszi, hogy a transznemű úszó egész pályafutása során tiszta, fair mezőnyben versenyzett volna.

Ajánljuk még