logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ringbe léphet Hollande: egy újabb „liliputi”?

| Szerző: hirado.hu
„Hasznos lenne még egy jelölés? Nem tudom. Nem hiszem. De ugyanazok az elképzeléseim vannak, mint korábban, és továbbra is kiállok mellettük” – így fogalmazott François Hollande volt köztársasági elnök a France 3 csatornán. Hollande korábban szarkasztikus humorral nyilatkozott a baloldal kisszerű és értelmetlen belharcairól, de a többi elnökjelöltet sem kímélte egy könyvében.

 

A szocialista politikus, aki a hétvégén meglebegtette indulását az április 10-én kezdődő, kétfordulós köztársaságielnök-választáson, ez esetben valóban tovább szaporítaná a baloldali elnökjelöltek sorát, akik közül egyelőre a szocialista Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere a legismertebb – közli a CNews francia hírtelevízió.

Csakhogy

Hidalgo esetében eddig még soha nem mértek 4 százaléknál magasabb népszerűséget

a közvélemény-kutatók. A hétvégén Aubervilliers-ben tartott kampánygyűlésén a párizsi polgármester ennek ellenére elszántan bejelentette, hogy „végig akar menni”, nem lép ki a versenyből. Ám ettől még nyilvánvaló, hogy nehezen tudja mozgósítani a szavazókat – kommentál a CNews.

Volt már arra példa, hogy egy volt elnök visszatérhet a politikába

„A se hús, se hal, színtelen bürokrata” hírében álló Hollande jelöltségét felmérések szerint a választók mindössze 2 százaléka támogatná. „Egyelőre nem vagyok jelölt,

de mivel a dolgok nem mennek jól”

– így fogalmazott Hollande január 23-án, vasárnap a France 3 által közvetített, középiskolásokkal folytatott beszélgetésen. A volt köztársasági elnök arra utalt, hogy a baloldali tábor várható voksaránya nem haladja meg a 25 százalékot a közvélemény-kutatásokban, néhány hónappal az elnökválasztás előtt.

A volt államfő a beszélgetés során is utalt rá: volt már arra példa, hogy egy volt elnök visszatérhet a politikába, sőt, ahogyan az már megtörtént, jelöltként indulhat az elnökválasztáson. Holland egykori hivatali elődjére, Nicolas Sarkozyre gondolt: a konzervatív politikus 2012-es veresége után ismét indult az elnökválasztáson, amelyet 2016-ban elveszített.

A Valeurs Actuelles felidézi, hogy maga Hollande sem becsüli sokra saját politikai táborát. Tavaly októberben a Le Parisiennek adott nyilatkozatában kijelentette:

a baloldalon liliputi jelöltek vívnak egymással hiábavaló csatákat.

(Hollande a picrochol háború kifejezést használta – ezzel François Rabelais ismert könyvére utalt, aki az értelmetlen háborúskodást írta le egy regényben – a szerk.)

Némi csipkelődést még a kezdeményezőkészségének hiánya miatt egyébként Holland sosem ment a szomszédba:

tavaly megjelent Szembesítés (Affronter) című könyve az összes, akkor ismert, induló jelöltet sorra veszi

és jellemzi – természetesen a szocialista politikus szemüvegén keresztül.

Ajánljuk még