logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

NATO-gépek, hadihajók és francia csapatok érkezhetnek Romániába és Bulgáriába

| Szerző: hirado.hu
Hadihajókat és harci gépeket küld a NATO Romániába és Bulgáriába – közli az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének honlapja. A szövetség a NATO Földközi-tenger menti szövetségeseit igyekszik megerősíteni, egyértelműen az ukrán konfliktushelyzetre reagálva. Franciaország kifejezte készségét, hogy csapatokat küldjön Romániába, Hollandia is küldhet a térségbe katonákat.  

 

A NATO hivatalos orgánuma így fogalmaz: a „kelet-európai állomáshelyekre” küldött harci eszközükkel erősítenék „a szövetségesek elrettentő erejét és védelmét, miközben Oroszország folytatja katonai erősítését Ukrajnában és környékén”.

Az elmúlt napokban

számos szövetséges tett bejelentést folyamatban lévő vagy közelgő harcieszköz-küldésről

a Földközi-tenger nyugati partvidékén fekvő államokba – derül ki a honlap híranyagából.

Dánia egy fregattot küld a Balti-tengerre, és négy F-16-os vadászgépet Litvániába a NATO régóta tartó légtérrendészeti missziójának támogatására a régióban. Spanyolország hajókat küld, melyek a NATO haditengerészeti erőihez csatlakozhatnak és fontolgatja vadászgépek küldését Bulgáriába.

Franciaország is kifejezte készségét, hogy csapatokat küldjön Romániába a NATO parancsnoksága alatt

– ismerteti a NATO tájékoztató anyaga, melyben arról is értesülhetünk: Hollandia áprilistól két F-35-ös vadászgépet küld Bulgáriába; készenlétbe helyez egy hajót és szárazföldi egységeket a NATO reagáló erői számára.

Az Egyesült Államok is világossá tette, hogy fontolgatja katonai jelenlétének növelését

„a szövetség keleti részén” – tehát szintén a román-bolgár térségben.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte, hogy a szövetségesek további erőkkel járulnak hozzá a NATO céljaihoz, s rámutatott: „Mindig reagálni fogunk biztonsági környezetünk romlására, többek között a kollektív védelem megerősítésével”.

Ajánljuk még