logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lövöldözés egy általános iskolában: 14 gyermek meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Irán nem fogad el előfeltételeket a tárgyalásokon

Irán kizárja, hogy előfeltételeket fogadjon el a 2015-ös nukleáris megállapodás felújításáról az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon, ideértve az Iszlám Köztársaságban fogva tartott amerikai foglyok szabadon bocsátását is – közölte Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő hétfőn Teheránban.

Kijelentette: „Irán soha nem fogadott el semmilyen előfeltételt az Egyesült Államoktól. (…) Az amerikai tisztségviselő az amerikai foglyok szabadon bocsátására vonatkozó megjegyzéseit belpolitikai okokból tette” vasárnap.

A Bécsben folyó tárgyalásokat amerikai részről Robert Malley iráni különmegbízott vezeti. A magas rangú diplomata vasárnap a Reuters hírügynökségnek azt mondta: nem valószínű, hogy az Egyesült Államok megállapodást köt Iránnal az atompaktum felújításáról, ha Teherán nem enged szabadon négy amerikai állampolgárt, akiket Washington szerint túszként tart fogva.

Az IRNA iráni állami hírügynökség hétfőn azt közölte, hogy ilyen előfeltételek kikötése lelassítaná a Teherán és Washington közötti közvetett tárgyalásokat.

A bécsi tárgyalások tétje a 2015-ös megállapodás – a közös átfogó cselekvési terv – felélesztése. Malley és kollégái hónapok óta próbálják megtalálni a módját annak, hogy Irán és az Egyesült Államok ismét aláírja a 2015-ös megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok és öt másik ország beleegyezett az Irán elleni szankciók feloldásába, cserébe azért, hogy Irán leállítja atomfegyverek birtoklására irányuló törekvéseit.

Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, arra hivatkozva, hogy az egyezség nem teszi lehetetlenné Irán számára az atomfegyverhez jutást. Az amerikai kormányzat a szankciókat is visszaállította. Erre válaszul Teherán is sorra mondta fel a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Ajánljuk még