logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Havazásra és tornádóra ébredt Görögország

| Szerző: hirado.hu
Nem minden nap van hóvihar a görög szigeteken, de amikor igen, akkor tornádó is társul hozzá – írta az OMSZ a Facebook-oldalán.
Nem mindennapi jelenségről számolt be az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), ugyanis a napokban hóvihar tombolt Görögországban, melyhez tornádó is társult.

Az Elpis nevű ciklon alakítja jelenleg a görög szigetvilág időjárását, és a ciklon hátoldalán a térségbe zúduló hideg levegő hatására intenzív hózáporok alakultak ki Athén tágabb környezetében és az Athéntól keletre fekvő szigeteken. Tínoszon például jelentősebb hó esett, míg Androszon a hózáport tornádó is kísérte – tájékoztatott az OMSZ a bejegyzésben.
A hó sűrűn és gyorsan hullott Athén központjában, az ókori Akropolisz márványoszlopaira telepedve. A hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy hétfőn és kedden korlátozzák a szabadban való mozgásukat a szükséges mértékre, míg az iskolákban átmenetileg áttértek az online oktatásra – írja az ABC News.
Az androszi tornádóról készült felvételeket a helyi meteorológiai szolgálat Twitter-oldalán osztotta meg.

Az országos meteorológiai szolgálat péntei közleménye szerint még az égei-tengeri szigeteken is havazott, ami szintén nagyon ritka jelenség.

A görög hegyekben és az ország északi részén gyakori a hó, de Athén középső részén és az égei-tengeri szigeteken ritkább. Tavaly a görög fővárost hatalmas hóvihar sújtotta, amely súlyos problémákat okozott, egyes városrészekben napokra kiszakadt az áramszolgáltatás, és hólánc nélkül járhatatlanná váltak az utak.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még