logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csak egy ország ismeri el, mégis megtartják a választásokat

Előrehozott parlamenti választásokat tartanak vasárnap a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságban.

Mintegy 204 000 választópolgár járulhat az urnákhoz. A szavazást megelőző kampányt a gazdasági válság uralta, amely a földközi-tengeri sziget egyharmadát elfoglaló területet sújtja. A török líra árfolyamának zuhanása, amelynek értéke 2021-ben 44 százalékkal lett kevesebb a dollárhoz képest, látványos áremelkedést váltott ki, az infláció decemberben meghaladta az évi 46 százalékot.

Mintegy 400 jelölt indul nyolc párt színeiben, három független jelölt mellett 50 képviselői helyért. Az előzetes eredmények legkésőbb hétfőn várhatóak.

A 2020-as elnökválasztáson a jobboldali nacionalista Ersin Tatar, Recep Tayyip Erdogan török elnök közeli szövetségese győzött. Tatar a görög és török részre szakadt Földközi-tengeri szigeten a kétállami megoldás híve és a török kormány nyílt támogatását élvezi.

A felmérések szerint a kétállami megoldást támogató Nemzeti Egységpárt (UBP) várhatóan megtartja befolyását az észak-ciprusi parlamentben, ahol 21 mandátummal rendelkezik, megelőzve a ciprusi görögökkel való rendezést szorgalmazó baloldali Török Köztársasági Pártot (CTP).

A föderális megoldást támogató baloldali erők egy része a szavazás bojkottjára szólított fel, különösen az Egyesült Ciprusi Párt (BKP), amely szerint “semmi sem fog változni”, amíg a ciprusi török közösséget nem szabadítják fel Ankara igája alól.

A választásokat a tervezettnél egy évvel korábban tartják, miután Ersan Saner, az UBP korábbi miniszterelnöke 2021 októberében lemondott, és új választásokat követelt. Azt mondta, hogy a parlamentben határozatképességi problémák vannak, de hivatkozott a két koalíciós partner – a Demokrata Párt és az Újjászületés Párt – belső gondjaira, továbbá kormányzati problémákra is az okok között. Az UBP-s Faiz Sucuoglu azóta ideiglenesen tölti be a miniszterelnöki tisztséget.

Mióta a török hadsereg 1974-ben megszállta Észak-Ciprust, válaszul a görög-ciprusi nacionalisták államcsínyére, akik a Földközi-tengeri szigetet Görögországhoz akarták csatolni, a Ciprusi Köztársaság, amely 2004 óta az EU tagja, két részre szakadt. A ciprusi kormány csak a sziget déli része felett gyakorol fennhatóságot, amelyet főként ciprusi görögök laknak. Az északi részt, ahol főleg ciprusi törökök és török telepesek élnek, 1983-ban önhatalmúlag kikiáltották Észak-Ciprusi Török Köztársaságnak (TRNC), és hatóságait csak Ankara ismeri el.

A konfliktus rendezéséről szóló tárgyalások 2017 óta elakadtak. Tavaly áprilisban kudarcba fulladt a tárgyalások újraindítására tett kísérlet, amelyet a sziget két része közötti ütközőzónát ellenőrző ENSZ szervezett.

Tizennyolc évvel ezelőtt, 2004-ben a sziget újraegyesítésére vonatkozó ENSZ-tervet népszavazásra bocsátották. A ciprusi törökök közel 65 százaléka jóváhagyta a megállapodást, a ciprusi görögök több mint 75 százaléka viszont elutasította.

Ajánljuk még