logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ügyészség: A felszabadulásra emlékeztet, így maradhat a vörös csillag Rijekában

| Szerző: hirado.hu
Elutasította a fiumei ügyészség azt a keresetet, amelyet több szervezet, köztük a Horvát Autonóm Jogok Pártja (AHSP) és a horvát függetlenségi háború veteránjai nyújtottak be Rijeka korábbi polgármestere és Nemanja Cvijanović szobrászművész ellen. A beadvány támogatói azt szerették volna elérni, hogy eltávolítsanak egy hatalmas vörös csillagot Rijeka egyik toronyházának tetejéről, amelyet az előző városvezetés az Európa Kulturális Fővárosa 2020 program keretében hagyott jóvá.

 

A Horvát Autonóm Jogok Pártja még 2020 októberében támadta meg a bíróságon az installációt, az AHSP szerint ugyanis a vörös csillag kimeríti az erőszakra és gyűlöletre való felbujtás bűncselekményét.

A területileg illetékes rijekai államügyészség

azzal indokolta a beadvány elutasítását, hogy a Rijeka 2020 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében megvalósított installáció nem uszít erőszakra és gyűlöletre egyetlen embercsoporttal szemben sem.

A Nemanja Cvijanović író, képzőművész által betonból, 2800 darab vörös üvegdarab beágyazásával készített nagy ötágú csillag „A Vörös Rijeka emlékműve” nevet kapta. Az alkotást eredetileg 2020. május 3-án, az adriai-partvidéki város náci megszállás alóli felszabadításának évfordulóján szerették volna felállítani egy rijekai felhőkarcoló tetején, de a koronavírus-járvány okozta lezárások miatt az év szeptemberére halasztották az istalláció elhelyezését – számolt be az Adriai-tenger partvidékén sugárzó, olasz nyelvű Radio Capodistria hírportálja.

A szocdem polgármester engedélyezte A Vörös Rijeka emlékmű felállítását

Cvijanović úgy nyilatkozott, hogy az üvegszilánkokkal arra a 2800 partizánra kívánt emlékezni, akik életüket adták Rijeka felszabadításáért. A művészt egy hasonló vörös csillag ihlette, amelyet a II. világháború után a kommunisták állítottak ugyanannak az épületnek a tetején. A vörös csillagra eredetileg Tito marsall nevét is kiírták, ám azt a jugoszláv hatóságok később eltávolították.

A Vörös Rijeka emlékműve felállítását még a város korábbi szociáldemokrata polgármestere, Vojko Obersnel engedélyezte

a Rijeka 2020 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Az önkényuralmi jelképnek tartott vörös csillag felállítása heves tiltakozást váltott ki a horvát függetlenségi háború veteránjai és a helyi futballcsapat ultrái részéről, petíciójukat az AHSP felkarolta és bíróság elé vitte, ám az ügyészség most elutasította azt.

Ajánljuk még