logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megérkezett a 200 millió dolláros amerikai fegyversegély első szállítmánya Ukrajnába

Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag – közölte a kijevi amerikai nagykövetség.

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal – amely fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak – az éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben – közölte a nagykövetség.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat – írta a dpa hírügynökség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: „Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására”. Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le agresszív oroszellenes információs kampányukat, ne járuljanak hozzá Ukrajna militarizálásához és ne húzzák be a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot.

Kapcsolódó tartalom

Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a kijevi rezsimet.

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről, mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában.

A címlapfotó illusztráció. 

Ajánljuk még