logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt a legendás zen mester, az elkötelezett buddhizmus fő ihletője

| Szerző: hirado.hu
Elhunyt Vietnamban szombaton Thich Nhat Hanh zen buddhista szerzetes, békeaktivista és író, a vietnami háború ellen tiltakozók legélesebb hangja.

 

A világhírű zen mestert 95 éves korában érte a halál a Hue városbeli Tu Hieu templomban lévő otthonában – tudatta az általa alapított Plum Village meditációs központ a Twitteren.

Thich Nhat Hanh tanítói munkássága során számos könyvet írt, amelyek kéttucatnyi fordításban jelentek meg. Tanításainak központi témája a tudatos jelenlét (mindfulness), vagyis az a folyamat, amikor az ember figyelmét szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé fordítja, és a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítja.

Thich Nhat Hanh, a világhírű vietnami buddhista szerzetes, békeaktivista és a vietnami háború ellen tiltakozók legélesebb hangja (Fotó: EPA/STR)

Nyugaton a buddhizmus úttörőjeként tartották számon. Az 1960-as évek elején a Princeton és a Columbia Egyetemen is tartott előadásokat az Egyesült Államokban. 1963-ban visszatért Vietnamba, hogy csatlakozzon a háború elleni egyre erősödő buddhista ellenálláshoz.

Az 1960-as években az Egyesült Államokban találkozott Martin Luther King amerikai polgárjogi harcossal, akit arra biztatott, hogy emelje fel a szavát az amerikai-vietnami háború ellen. Martin Luther King

„a béke és az erőszakmentesség apostolának” nevezte a vietnami buddhista szerzetest, és a Nobel-békedíjra őt jelölte.

Amerikai tartózkodása idején a dél-vietnami kormány 1966-ban úgy döntött, nem engedik visszatérni a szerzetest a hazájába, életének nagy részét – egészen 2018-ig – száműzetésben élte le. Franciaországban 1982-ben alapította meg a Plum Village kolostort és meditációs központot. A következő években a Plum Village számos további központot nyitott világszerte.

A dalai láma egy üzenetében barátjaként és spirituális testvéreként méltatta a vietnami szerzetest, aki „valóban jelentőségteljes életet élt”. Szavai szerint Thich Nhat Hanh nemcsak tudatosságról és együttérzésről tanított az embereknek, hanem megmutatta, hogy a belső nyugalom miként járulhat hozzá a világbéke megteremtéséhez.

A címlapfotó illusztráció

Ajánljuk még