logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több uniós támogatást sürgetnek az EU-tagországok a külső határok megerősítésére

Az európai uniós tagországok egy csoportja pénteken Vilniusban egy közös nyilatkozatban nagyobb anyagi támogatást sürgetett Brüsszeltől az EU külső határainak megvédéséhez. Azonban Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja megerősítette a végrehajtó testület elutasító álláspontját.

Tizenhat tagállam magas rangú képviselői ellátogattak a litván–fehérorosz határra, amelyre az elmúlt nyár óta jelentős nyomás helyeződik az unióba tartó migránsok részéről.

Ezt követően konferenciát tartottak a litván fővárosban, amelyen – mint a szervező Agne Bilotaite litván belügyminiszter elmondta – egyöntetűen szükségesnek tartották, hogy az uniós központi szervek nyújtsanak nagyobb támogatást a külső határok mentén fekvő tagországoknak, továbbá azoknak, amelyekre nagy migrációs nyomás nehezedik.

Sürgették a határkerítések uniós finanszírozását is, erre vonatkozóan azonban Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja megerősítette a végrehajtó testület elutasító álláspontját.

Ha a tagállamok kerítéseket akarnak építeni, megtehetik, de a bizottság régi álláspontja, hogy nem finanszíroz falakat vagy szögesdrótot

– mondta.

Johansson arról is beszélt, hogy a menedéket keresők visszaszorítása a határon a nemzetközi szabályokba ütköző eljárás.

A határról történő „visszatoloncolások egyértelműen jogtalanok. Az embereknek joguk van menedéket kérni” – jelentette ki.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly nyár óta több ezer bevándorló – többségükben közel-keleti országok állampolgárai – próbált meg átjutni az Európai Unió keleti határán Lettországba, Litvániába, illetve Lengyelországba, a Nyugat vádjai szerint Minszk szervezésében. Csak Litvániában közel nyolcezer-kétszáz embernek tagadták meg a belépést

Míg emberi jogi szervezetek bírálják, a három ország kormánya védelmébe vette ezt a gyakorlatot, arra hivatkozva, hogy ez az egyetlen módja az emberáradat megállításának.

Kapcsolódó tartalom

Agne Bilotaite elmondta, hogy a szakaszon az elmúlt hetekben jelentősen csökkentek az illegális határátlépések, de szerinte a nyugalom „csalóka”.

A határőreink jól tudják, hogy fehérorosz vezetők nyomására bármikor megjelenhet egy csoport migráns” – jelentette ki.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még