logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brit külügyminiszter: A nyugati szövetségesek kiállnak a demokrácia mellett a diktatúrával szemben

Az ausztráliai látogatáson tartózkodó Liz Truss brit külügyminiszter figyelmeztette pénteken Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnököt: Nagy-Britannia a szövetségeseivel mindig ki fog állni a demokrácia mellett a diktatúrákkal szemben, amelyek szerinte mostanra jobban felbátorodtak, mint a hidegháború óta bármikor.

Truss és Ben Wallace brit védelmi miniszter a miniszteri szintű, évenkénti ausztrál-brit tanácskozás (AUKMIN) keretében találkozott ausztrál hivatali partnereikkel.

Megbeszéléseiken szó volt az atommeghajtású tengeralattjárók ausztrál beszerzéséről szóló ügyről is. Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter azt mondta: nincs tervben brit katonai támaszpont létesítése Ausztráliában annak ellenére, hogy a brit haditengerészet az utóbbi időben megnövelte jelenlétét a Csendes-óceánon.

Aláírtak megállapodásokat arról, hogy közösen fejlesztenek infrastruktúrát a térségben Kína növekvő befolyásának ellensúlyozására.

Közös közleményükben hangot adtak abbéli aggodalmuknak, hogy Oroszország jelentős haderőt sorakoztatott fel Ukrajnával közös határa mentén, és kifejezték abszolút támogatásukat Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Truss a sydney-i Lowy külügyi elemzőintézetben elmondott beszédében figyelmeztette Putyin orosz elnököt, hogy hagyjon fel Ukrajna fenyegetésével, mielőtt hatalmas stratégiai hibát vétene, inkább folytasson konstruktív párbeszédet Ukrajnáról. A brit külügyminiszter szerint a Kreml nem tanult a történelmi leckékből”, és kijelentette, hogy egy ország lerohanása nagyon kockázatos vállalkozás, sok emberéletbe kerül, amint tudjuk ezt a szovjet-afgán háborúból és a csecsenföldi konfliktusból.

A globális agresszorok bátrabbak, mint bármikor a hidegháború óta, és szerte a világon exportálni akarják a diktatúrát. Ezért találnak az olyan országok, mint Fehéroroszország, Észak-Korea vagy Mianmar közeli szövetségesre Moszkvában és Pekingben

– mondta Truss az előadásában.

A brit diplomácia vezetője kijelentette: Nagy-Britanniának és szabad világbeli szövetségeseinek – Ausztráliának, Izraelnek, Indiának, Indonéziának, Japánnak – összefogva fel kell venniük a küzdelmet a globális fenyegetésekkel, el kell mélyíteniük kapcsolataikat az indiai-csendes-óceáni térség demokráciáival, és “el kell rettenteniük a globális agresszorokat”, amelyek szerinte a gazdasági függés eszközével szereznek meg maguknak mindent, amit csak akarnak. Példaként említette, hogy Kína Ausztráliával szemben alkalmazott gazdasági kényszerítő viselkedésének figyelmeztetőnek kell lennie London számára.

Peking szankciókat vetett ki az ausztrál árukra annak hatására, hogy Canberra nemzetközi vizsgálatot akart a koronavírus-járvány eredetéről.

Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint Liz Truss és Ben Wallace azzal a szándékkal utazott el az évenkénti tanácskozásra Ausztráliába, hogy megerősítse a két ország katonai, műszaki és gazdasági együttműködését, amelyet azt tesz különösen fontossá, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból. Szeptemberben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália új, védelmi és biztonsági szervezet létrehozását jelentette be az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának biztosítására. A három ország angol nevének rövidítéséből AUKUS-nak elnevezett kezdeményezést Peking határozottan elítélte, hidegháborús mentalitással vádolva a három országot.

A brit külügyminiszter arról is beszélt Ausztráliában, hogy a vulkánkitörés sújtotta Tongára a segélyszállításban együttműködik Ausztrália, Új-Zéland és Nagy-Britannia. Ennek keretében a brit haditengerészet Tahitin állomásozó hajója pénteken segélyszállítmánnyal elindul Tongára – tette hozzá.

Ajánljuk még