logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Peru szerint ökológiai katasztrófát idézett elő az olajszivárgás

| Szerző: hirado.hu
La Pampilla finomítójában mintegy 6000 hordónyi olaj szivárgott el, ami súlyosan károsította a környező állat- és növényvilágot. Az illetékes Repsol olajvállalat szerint a tongai vulkánkitörés okozta szokatlanul magas hullámok miatt ömlött ki a tartályhajóról az olaj.

A perui kormány szerint ökológiai katasztrófának minősül a perui olajfinomítóban bekövetkezett olajszivárgás, amit a tongai vulkánkitörés okozta magas hullámok indukáltak – közölte a Reuters.

A külügyminisztérium szerint az olajszivárgás károsította az állat- és növényvilágot a szigetek és a halászati területek körüli védett övezetekben, összesen mintegy 18 ezer négyzetkilométernyi területen.

A spanyol Repsol olajvállalat tartályhajójáról ömlött ki az olaj La Pampilla finomítójában, a vállalat pedig a szokatlanul nagy hullámokat okolta a történtekért. A magas hullámokat a körülbelül 10 ezer kilométerre lévő Tongában történt víz alatti vulkánkitörést okozta, ami szökőárat idézett elő a Csendes-óceánon.

A perui minisztérium felszólította a Repsol olajvállalatot, hogy térítse meg a károkat.

„Ez a legsúlyosabb ökológiai katasztrófa, amely az utóbbi időben Lima környékén történt. Halászok százait és családjaikat is károsította az eset, a Repsolnak pedig meg kell térítenie a károkat” – írta a minisztérium Twitter-oldalán.

Ruben Ramirez környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a vállalat szerint mintegy 6000 hordó olaj folyt ki. Az incidens miatt a perui ügyészek vizsgálatot indítottak a Repsol ellen. A finomító négy termináljának egyikét leállították, amíg a szivárgás pontos okait meg nem vizsgálják.

Címlapfotó: Olajat takarítanak el a perui Ventanilla Cavero tengerpartján (Fotó: MTI/AP/Martin Mejia)

Ajánljuk még