logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem enyhítenek a korlátozásokon Horvátországban

Horvátországban a lakosság alacsony átoltottsága miatt egyelőre nem enyhítenek a járványügyi korlátozásokon – jelentette ki Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormány csütörtöki ülésén.

Egy olyan országban, mint Horvátország, ahol a lakosság közel fele még nem kapott oltást, a szakma továbbra is a járványügyi intézkedések betartását javasolja a koronavírus terjedésének megfékezésére – mondta a tárcavezető.

Mindazonáltal hozzátette: az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek számának nagymértékű növekedése ellenére nem emelkedett a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

A Covid-osztályok leterheltsége országos szinten 53,4 százalék

– mutatott rá Beros. Azok, akik omikronfertőzéssel kerülnek kórházba, többségében idősek vagy oltatlanok, más kísérőbetegségekkel – hangsúlyozta a miniszter, és ismételten a harmadik oltás felvételére szólított fel.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 17 489 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a legtöbbet a járvány kezdete óta, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 43-an hunytak el. A hivatalos statisztikába – most először – beleszámolták az antigén gyorstesztek eredményét is. Kórházban 1792 beteget ápolnak, közülük 195-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Az országban eddig 2 284 821-en kaptak védőoltást, közülük 2 191 216-an már a második adagot is beadatták maguknak. Az erősítő oltást több mint 700 ezren vették fel eddig.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 10 288 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak,

és hét beteg halt meg. Kórházban 580 beteget ápolnak, közülük 150-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 258 552-en kaptak védőoltást, közülük 1 205 178-an mindkét adagot felvették.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter szerint a „helyzet nem egyszerű” az országban, de sikerült kezelniük az omikron variáns okozta ötödik hullám kihívásait. „Nyitva tartanak az iskolák, lehetőség van kulturális és sporttevékenységre, szinte normális kerékvágásban folyik az élet” – mondta.

Úgy vélte: az ötödik hullám tetőzése február első hetére várható, míg a kórházban kezelt betegek száma talán a hónap közepén lesz a legkritikusabb.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még