logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Náci karlendítéssel érkezett tárgyalására a szabadságát követelő tömeggyilkos

| Szerző: hirado.hu
Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkos szabadlábra helyezését kérte, azonban a pszichiáter vizsgálata szerint állapota nem változott, és még mindig vannak nárcisztikus vonásai. Szabadon engedése esetén ugyanolyan valószínűséggel követhet el erőszakos bűncselekményt, mint tíz évvel ezelőtt.

Breivik 2011 júliusában hajtotta végre Norvégia egyik legbrutálisabb mészárlását. Oslóban nyolc emberrel végzett egy autóba rejtett pokolgéppel, majd további 69 embert, főként tinédzsereket lőtt agyon a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborában egy szigeten.

A 77 emberrel végző neonáci férfit 21 év börtönbüntetésre ítélték, tíz év után pedig lehetősége van kérni feltételes szabadlábra helyezését, amit kért is – írta az Independent.

A meghallgatás kedden kezdődött az Oslótól délre fekvő Skien szigorúan őrzött börtönében, ahol Randi Rosenqvist pszichiáter elmondta, hogy Anders Behring Breivik diagnózisa változatlan, nem lehet megbízni benne.

„Nem csökkent annak az esélye, hogy erőszakos bűncselekményeket kövessen el azóta, hogy tíz évvel ezelőtt megírtam az első elemzésemet róla. Nem következetes, nem lehet megbízni benne”

– mondta Randi Rosenqvist, majd hozzátette, hogy Breivik aszerint változtatja a taktikáját, hogy éppen mit tart megfelelőnek.

„Még mindig vannak nárcisztikus vonásai, hajlamos forgatókönyveket építeni a fejében. Nem pszichotikus, de képes lenne a valóságban is megélni a fejében kitalált meséket” – mondta a pszichiáter.

A szakértők szerint Breiviket nagy valószínűséggel nem fogják szabadon engedni, de a hatóságok ragaszkodnak a jogi egyenlőséghez.

A férfi a tárgyalás első napján elmondta, hogy lemondott az erőszakról, ennek ellenére náci karlendítéssel érkezett meg a bíróságra, ahol arról beszélt, hogy a jobboldali szélsőségesek átmosták az agyát, hogy véghezvigye a támadásokat.

Emily Krokann, a norvég büntetés-végrehajtási szolgálat jogásza úgy véli, hogy továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy Breivik ismét súlyos bűncselekményt követ el, ha szabadon engednék.

Breivik feltételes szabadlábra helyezésének tárgyalása maximum négy napig tart, az ítélet pedig várhatóan egy héttel később meg is születik.

Címlapfotó: Anders Behring Breivik a skieni börtön bírósági tárgyalótermében (Fotó: MTI/EPA/Pool/NTB)

Ajánljuk még